lauantai 11. kesäkuuta 2011

Muutos 2011: Vihapuhelaki on astunut voimaan

Muutos 2011: Vihapuhelaki on astunut voimaan 11.6.2011

Uusi laki kiihottamisesta kansanryhmää vastaan astui voimaan 1. kesäkuuta 2011. Laki määritellään nykyään näin:

"Joka asettaa yleisön saataville tai muutoin yleisön keskuuteen levittää tai pitää yleisön saatavilla tiedon, mielipiteen tai muun viestin, jossa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin ryhmää rodun, ihonvärin, syntyperän, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammaisuuden perusteella taikka niihin rinnastettavalla muulla perusteella, on tuomittava kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi."

Laki määriteltiin aiemmin näin:

"Joka yleisön keskuuteen levittää lausuntoja tai muita tiedonantoja, joissa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin kansallista, rodullista, etnistä tai uskonnollista ryhmää taikka niihin rinnastettavaa kansanryhmää, on tuomittava kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi."

Muutos 2011 kommentoi jo helmikuussa, mikä uudessa laissa on pielessä. Uutisten mukaan uudistuksella on pyritty selventämään nettisivustojen ylläpitäjien vastuuta. Käytännössä tilanne on nyt päinvastainen, sillä ennen uudistusta ylläpitäjällä oli vastuu poistaa oikeusistuimen laittomaksi katsoma materiaali vasta, kun siihen virallisesti kehotettiin. Sen sijaan uuden lain mukaan ylläpitäjä joutuu kaikesta materiaalista rikosvastuuseen heti, kun tulee siitä tietoiseksi. Ylläpitäjän on itse arvioitava, onko materiaali laitonta vai ei. Rajat ovat niin häilyviä, että käytännössä tämä johtaa kaiken vähänkään arveluttavan materiaalin poistamiseen syytteiden välttämiseksi. Tämä luo aiheetonta itsesensuurin ilmapiiriä.

Panettelua ja solvausta ei uudessa laissa ole määritelty sen tarkemmin kuin vanhassakaan. Tällainen on kansalaisten perusoikeuksien kannalta erittäin vaarallinen ja kestämätön tilanne, kuten on jo eräistä oikeustapauksista havaittavissa. Muutos 2011 pitää lakia aivan liian tulkinnanvaraisena ja vaatii laista poistettavaksi ylläpitäjän vastuun lisäksi kaikki viittaukset panetteluun ja solvaukseen. Sananvapauden puolesta ry toimitti 19.12.2010 edellisen eduskunnan puolueille vastaavan vaatimuksen sisältäneen adressin, jonka Muutos 2011:kin on allekirjoittanut.

Myös oikeushenkilö, esimerkiksi yhteisö, yhdistys tai puolue, voi tästä lähtien joutua vastuuseen, jos oikeushenkilö kehottaa tai houkuttelee kiihottamisrikokseen kansanryhmää vastaan. Siitä huolimatta...

Muutos 2011 kehottaa ihmisiä olemaan poistamatta yleisön saatavilta tietoa, mielipiteitä tai muita viestejä, jossa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin ryhmää rodun, ihonvärin, syntyperän, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammaisuuden perusteella taikka niihin rinnastettavalla muulla perusteella, mikäli tarkoitus on vain käydä keskustelua kyseisistä viesteistä. Sen sijaan Muutos 2011 kehottaa ihmisiä olemaan uhkaamatta, panettelematta tai solvaamatta edellä mainittuja ryhmiä.



Muutos 2011 r.p.

Teemu Lavikka
varapuheenjohtaja