sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Länsi-Savo: Perussuomalaiset rasismin tarkkailuluokalle

Länsi-Savo: Perussuomalaiset rasismin tarkkailuluokalle 30.1.2011

Keskustan Mari Kiviniemi määrittelee rasismille nollatoleranssin. Lähtökohtaisesti nollatoleranssissa ei ilmiön olemassaoloa suvaita lainkaan.
- Meidän ei pidä antaa rasismille pikkusormea. Se vie, jos sitä suvaitaan. Perussuomalaisten puheita ja esityksiä pitää tarkkailla vaalien. Maahanmuuttovastaisuuden ja rasismin osalta perussuomalaisten virallisissa kannoissa ei ole vihapuhetta, mutta puolueen muutamien edustajien puheissa on esiintynyt rasismia, Kiviniemi toistaa.

Kokoomuksen Jyrki Katainen kertoo lukeneensa lehdistä, että muutamien perussuomalaisen puolueen aktiivien tai ehdokkaiden puheissa on esiintynyt rasistisia mielipiteitä.
- En usko, että Timo Soini haluaa, koska hän on muutama vuosi sitten allekirjoittanut rasismin vastaisen julistuksen kuten muutkin puoluejohtajat. Soinin pitää kitkeä riveistään rasismi, jos sitä esiintyy, Katainen sanoo.

Onko perussuomalaiset hallituskelpoisia?

Sdp:n Jutta Urpilaisen mielestä luontevinta on arvioida puolueiden konkreettisia linjauksia maahanmuuttopolitiikassa.
- Esimerkiksi penseä suhde hädänalaisten pakolaisten auttamiseen ei ole sosialidemokraattien linja. Kansa päättää, mitkä puolueet saavat valtakirjan hallitukseen ja sen jälkeen hallitusohjelma ratkaisee, Urpilainen sanoo.

Kataisen mukaan kaikkien puolueiden hallituskelpoisuuteen vaikuttaa kansan ilmoittama tahtotila vaaleissa.
- Ennen kuin ääniä on annettu kaikki ovat samalla viivalla. Hallitusohjelmassa pitää ottaa tavoitteeksi, että Suomi on suvaitsevainen maa. Puolueiden pitää pystyä tähän tavoitteeseen sitoutumaan. Yksikään puolue ei saa antaa kasvutilaa rasismille, kokoomusjohtaja korostaa.
-Jos joku puolue esittää hyvin radikaaleja kantoja, silloin hallitukseen ei tulla, Kiviniemi painottaa.

______________________________

Tärkein arvoni

[...]
Kiviniemi on huolissaan, että homoliittokeskustelu ja maahanmuuttokeskustelu ovat synnyttäneet vihapuheita ja äärikantoja.
- Vihapuheet, syrjintä ja rasismi pitää Suomesta kitkeä pois. Suurin osa suomalaisista on maltillisia ihmisiä, jotka eivät syrji vähemmistöjä. Vaikka he olisivatkin eri mielitä sukupuolineutraalista avioliitosta, he eivät mielipiteistään kouhkaa. Tämän takia keskustelu sukupuolineutraalista avioliitosta on ollut niin hämmentävää.

Katainen muistuttaa, että Suomessa on aina vieroksuttu ääri-ilmiöitä.
[...]