tiistai 30. marraskuuta 2010

Verkkouutiset: "Romanien perusoikeudet taattava, romaneja autettava Suomessa"

Verkkouutiset: "Romanien perusoikeudet taattava, romaneja autettava Suomessa" 30.11.2010
Outi Alanko-Kahiluoto: Romanien perusoikeudet on taattava (blogi)

Vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto vaatii, että EU ja sen yksittäiset jäsenmaat ryhtyvät toimenpiteisiin taatakseen Euroopan romaniväestön perusoikeuksien toteutumisen.

- EU:n tulee täyttää niiden kansainvälisten ihmisoikeussopimusten velvoitteet, joihin se on sitoutunut. On häpeäksi Euroopalle, että täällä asuvan romanivähemmistön oikeutta turvaan, ruokaan ja asumiseen ei pystytä täyttämään. Romaniväestön aseman parantaminen edellyttää EU:lta yhteisiä, pikaisia toimenpiteitä, sanoo Alanko-Kahiluoto.

Husein Muhammed: Sharia-menettely ei olisi sovittelua

Uusi Suomi: Husein Muhammed: Sharia-menettely ei olisi sovittelua 30.11.2010

Kokoomuksen kansanedustaja, eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi haluaa selvittää mahdollisuutta soveltaa islamilaista sharia-oikeutta Suomessa. Sasin mukaan muslimit sitoutuisivat helpommin uskonnollisen sovittelijan tekemiin ratkaisuihin. Sasin mielestä shariaa voisi soveltaa, kun se ei ole ristiriidassa Suomen lakien kanssa. Shariaa olisi tarkoitus soveltaa etenkin perheasioihin kuten avioeroon ja perinnönjakoon.

Verkkouutiset: Maahanmuuttajien kotouttamisen halutaan lisää rahaa

Verkkouutiset: Maahanmuuttajien kotouttamisen halutaan lisää rahaa 30.11.2010

Eduskunnan hallintovaliokunta esittää, että valtion ensi vuoden talousarvioon lisätään 500 000 euroa kotouttamisen edistämiseen.

Hallitusryhmät neuvottelevat parhaillaan muutoksista ensi vuoden budjettiin.

Valiokunta esittää myös, että kotouttamislakia muutetaan siten, että kunnat saisivat korvauksia maahanmuuttajien vastaanotosta nykyisen kolmen vuoden sijaan neljän vuoden ajan.

HS: Tampereen etniset ravintolat pitävät ensi tiistaina surupäivän

Helsingin Sanomat: Tampereen etniset ravintolat pitävät ensi tiistaina surupäivän 30.11.2010

Useat Tampereen etnisistä ravintoloista aikovat pitää ovensa suljettuina ensi tiistaina. Ravintoloitsijat haluavat kunnioittaa niiden kolmen ihmisen muistoa, jotka menehtyivät Hämeenkadun palossa viime viikon maanantaina.

Surupäivää organisoiva Murad Helmi kertoo, että mukaan on lähdössä ainakin toistakymmentä ravintolaa. Kouvolassa ulkomaalaistaustaiset ravintoloitsijat pitivät vastaavan hiljaisen päivän maanantaina.

HS: Työttömälle ulkomaalaiselle toimeentulon sijasta karkotus

Helsingin Sanomat: Työttömälle ulkomaalaiselle toimeentulon sijasta karkotus 30.11.2010

Suomi on Tanskan tavoin karkottanut sosiaalitukien varaan joutuneita ulkomaalaisia. Maahanmuuttoviranomaiset ovat karkottaneet muutamia ulkomaalaisia tällä perusteella.

Helsingissä ulkomaalaisten toimeentulotukien maksaminen on lisääntynyt laman aikana. Sosiaalivirasto tulkitsee lakeja niin, että kaupungin on pakko maksaa Helsingissä asuvalle viimesijaista turvaa, ellei hän itse pysty huolehtimaan elannostaan. Helsinki sanoo myös noudattavansa sosiaaliviranomaisille säädettyjä tiukkoja salassapitomääräyksiä eikä ole ilmoittanut toimeentulotukea hakeneista ulkomaalaisista maahanmuuttoviranomaisille.

YLE: Kerjäläisille ehkä jatkossakin matkarahoja

YLE Uutiset: Kerjäläisille ehkä jatkossakin matkarahoja 30.11.2010

Helsinki saattaa jatkossakin maksaa Itä-Euroopan romanikeräjäläisille matkarahoja, jotta nämä lähtisivät pois kaupungista. Suomessa myös ainakin Turku on maksanut kerjäläisten kotimatkoja. Talven tultua maassa ei ole enää paljon ulkomaalaisia kerjäläisiä.

Helsinki jakoi viime perjantaina Itä-Euroopan romaneille matkarahaa, jotta nämä lähtisivät pois maasta. Kalasataman leirissä oli ollut aiemmin tulipalo, eikä kaupunki tarjonnut romaneille tilapäismajoitusta.

Taloussanomat: Tuplariski vaanii ulkomaista yrittäjää

Taloussanomat: Tuplariski vaanii ulkomaista yrittäjää 30.11.2010

Ulkomaalaisilla yrittäjillä on kaksinkertainen riski ajautua konkurssiin verrattuna kantasuomalaisten yrityksiin. Asiantuntijan mukaan moni aloittaa yrittäjänä liian heppoisin eväin. Toisaalta ulkomaisia yrittäjiä myös koetellaan enemmän – he esimerkiksi joutuvat useammin kiskurivuokrien uhreiksi.

YLE: Närpiö Becomes Magnet for Immigrants

YLE: Närpiö Becomes Magnet for Immigrants 30.11.2010

The western town of Närpiö in Ostrobothnia has become a model for the successful integration of immigrants. Home to more than 30 nationalities, today one in ten inhabitants of this small town have foreign roots.

Many newcomers to Finland have made Närpiö their new hometown. Erdin Majdanac, a metal worker from Bosnia, is one of them. After three years, even the biting cold hasn't changed his warm views on Finland and his newfound community.

"We want to stay. We like it here and have even bought a house."

maanantai 29. marraskuuta 2010

Pohjalainen: Talouden panssarivaunut kehiin

Pohjalainen: Talouden panssarivaunut kehiin 29.11.2010

Tutkija kaipaa maahanmuuttokeskustelulta muutakin kuin reagointia ääriaineksen väitteisiin

Missä piileskelevät panssarivaunutason yrittäjät, joilla olisi myönteisiä kertomuksia maahanmuuttajista? Heti esiin, patistaa dosentti.

Ilta-Sanomat: Osa romanikerjäläisistä jäikin Suomeen - "auto on rikki"

Ilta-Sanomat: Osa romanikerjäläisistä jäikin Suomeen - "auto on rikki" 29.11.2010

Helsingin Kalasatamassa oleskelleista noin neljästäkymmenestä romanikerjäläisestä oli maanantaina Suomessa enää kahdeksan, kertoi Helsingin Diakonissalaitos.
Romanit majoittuivat viikonlopun ajan hätämajoitukseen Munkkisaaressa ja tuolloin suurin osa heistä poistui Suomesta. Hätämajoitus sulkeutui maanantaina.

- Romanit kertoivat aamulla, että heidän autonsa on rikki eivätkä he pysty poistumaan Suomesta. Ohjasin heidät sosiaalipäivystykseen, sanoi Diakonissalaitoksen edustaja Pekka Tuomola.

YLE: Ulkomaisten rakentajien määrä kasvaa

YLE Uutiset: Ulkomaisten rakentajien määrä kasvaa 29.11.2010

Työvoimatiedustelu.pdf
Tulokset alueittain.pdf

Ulkomaalaisten rakennusalan työntekijöiden määrä on kaksinkertaistunut Suomessa viimeisen neljän vuoden aikana. Ulkomaalaisia on talonrakennuksilla nyt noin 15 prosenttia työvoimasta, kertoo Rakennusteollisuus RT ry:n tekemä jäsenkysely.

Voimakkainta ulkomaisen työvoiman kasvu on ollut Uudellamaalla, jossa myös rakentajien työttömyysaste on maan alhaisin. Uudellamaalla rakennusalan työttömyys oli alkusyksystä 4 prosenttia.

Pohjoisessa Suomessa, jossa rakennusalan työttömyys on suurinta, on myös ulkomaalaisten rakentajien osuus pysynyt lähes olemattomana. Maan sisällä työvoiman liikkuvuus on vähentynyt.

YLE: Etniset ravintolat sulkivat ovensa Kouvolassa

YLE Kymenlaakso: Etniset ravintolat sulkivat ovensa Kouvolassa 29.11.2010

Suurin osa kouvolalaisista etnisistä ravintoloista pysyy kiinni maanantaina. Ravintoloitsijat haluavat kunnioittaa viikon takaisen Tampereen pizzeriapalon uhreja ja heidän omaisiaan.

Muistopäivän ideoinut Rio Randen ravintoloitsija Ziad Hachicho arvioi, että 95 prosenttia Kouvolan etnisistä ravintoloista pysyy maanantaipäivän suljettuna.

Tempauksen ideana on Hachicon mukaan osoittaa, että vielä on olemassa ihmisiä jotka välittävät, sekä kunnioittaa Tampereen pizzeriapalon uhreja ja heidän omaisiaan.

YLE: Minna Sirnö: Rasismikortin heiluttelu harmittaa

YLE Tampere: Minna Sirnö: Rasismikortin heiluttelu harmittaa 29.11.2010

Minna Sirnö harmittelee Päivi Lipposen ja Kimmo Kiljusen rasismikirjoitusten kääntyneen pahasti itseään vastaan. YLE Tampereen aamukahvivieraana ollut Sirnö ennakoi Perussuomalaisten hätyyttelevän vaaleissa kolmanneksi suurimman puolueen asemaa. Wikileaks-vuodosta Sirnö odotti lisätietoja mustiin lentoihin liittyen.

Poliisin Nettivinkkiin tullut yli 5 000 havaintoa epäilyttävästä toiminnasta

Poliisitiedote: Poliisin Nettivinkkiin tullut yli 5 000 havaintoa epäilyttävästä toiminnasta 29.11.2010

Poliisin verkkosivuilla maaliskuussa avattu Nettivinkki-palvelu on otettu hyvin käyttöön. Lokakuun loppuun mennessä kansalaiset olivat lähettäneet sen kautta poliisille yli 5 000 havaintoa erilaisesta epäilyttävästä toiminnasta. Kaikki vinkit on käyty läpi ja noin viidesosa niistä siirretty eteenpäin paikallispoliisin arvioitavaksi.

Nettivinkin tarkoituksena oli alun perin antaa kansalaisille helppo väylä ilmoittaa poliisille internetissä havaituista rikosepäilyistä tai laittomaksi epäillystä aineistosta. Vinkkimahdollisuutta on kuitenkin käytetty kaikenlaisten epäilysten ilmoittamiseen, minkä vuoksi mahdollisten rikosten kirjo on laaja.

Vinkki annetaan sähköisellä lomakkeella, jossa aiheet on jaoteltu viiteen ryhmään: huumausaineisiin, petoksiin, rasistisiin rikoksiin, väkivaltaan tai muihin turvallisuusuhkiin.

Aamulehti: Arvokasta maahanmuuttoa

Aamulehti, pääkirjoitus: Arvokasta maahanmuuttoa 29.11.2010

Tampereella on viime aikoina saatu useita näyttöjä, miten maahanmuutto voi myös rikastuttaa suomalaista yhteiskuntaelämää. Ne ovat tervetullut lisä keskusteluun, joka tuppaa usein vinoutumaan kielteiseen suuntaan.

YLE: Syytettä rasistisesta kerhotilasta harkitaan Helsingissä asti

YLE Pohjois-Karjala: Syytettä rasistisesta kerhotilasta harkitaan Helsingissä asti 29.11.2010

Joensuun keväistä skinijuttua käsitellään parhaillaan valtakunnansyyttäjänvirastossa Helsingissä. Pohjois-Karjalan poliisi epäilee esitutkintansa perusteella kahta joensuulaista miestä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Nämä juttutyypit liittyvät sananvapauslakiin, ja niihin on valtakunnansyyttäjällä yksinoikeus.

Poliisi löysi toukokuussa Käpykankaalta kerhotilan, jossa oli esillä uusnatsi- ja skinheadrekvisiittaa. Joensuusta levitettiin ympäri Suomen lisäksi rasistisia tarroja.

Kerhotiloissa tehtiin myös puukotus, jonka tekijä tuomittiin Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa kolmen vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeusrangaistukseen tapon yrityksestä.

Vihreä Lanka: Kova väite: Räsänen ja Soini yhtä suuri uhka yhteiskunnalle kuin vanhoillinen islam

Vihreä Lanka: Kova väite: Räsänen ja Soini yhtä suuri uhka yhteiskunnalle kuin vanhoillinen islam 29.11.2010

Vihreiden eduskuntavaaliehdokas Husein Muhammed varoittaa, että uskonnolliset konservatiivit ovat yhtä suuri uhka länsimaiselle yhteiskunnalle kuin vanhoillinen islam.

Hän vertailee perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinin kantoja Suomen islamilaisen yhdyskunnan vastavalitun imaamin Anas Hajjarin kantoihin. Molemmat vastustavat esimerkiksi homoseksuaalien avioliittoa sekä naispappeutta tai -imaamiutta.

”Imaami Anas Hajjarin erottaa Soinista ja (kd:n puheenjohtaja) Päivi Räsäsestä se, ettei Hajjar juurikaan pyri vaikuttamaan maalliseen politiikkaan ja ainakaan tuomaan sinne uskonnollisia käsityksiään.”, Muhammed kirjoittaa Vihreässä Langassa.

YLE: Aktivistit vaativat Helsingin romanineuvottelijan eroa

YLE Helsinki: Aktivistit vaativat Helsingin romanineuvottelijan eroa 29.11.2010

Sosiaalikeskus sataman aktiivit vaativat, että Helsingin sosiaaliviraston johtava asiantuntija Jarmo Räihä eroaa tehtävästään. Aktiivit arvostelevat Räihän toimia Romanian romanien kotiinpalauttamisessa.

Sosiaalikeskus arvostelee Räihän toimia neuvotteluissa, joissa sovittiin romaneille jaettavasta matkarahasta. Keskuksen mukaan neuvotteluissa käytettiin tulkkia, johon romanit eivät luottaneet.

sunnuntai 28. marraskuuta 2010

Kansan Uutiset: Hangessa makaava puolalainen nationalisti

Kansan Uutiset: Jami Järvinen: Hangessa makaava puolalainen nationalisti 28.11.2010

Maahanmuuttokriitikot ovat tuohtuneet. Eivät tällä kertaa maahanmuuton aiheuttamista ongelmista suomalaiselle yhteiskunnalle, vaan maahanmuuttokriitikkojen kritisoinnista. Tämä on merkittävä ja pitkäkestoinen sivujuonne maahanmuuttokriittisiksi itsensä määrittelevien ihmisten ja yhteisöjen vaatimassa ”avoimessa keskustelussa maahanmuutosta”. Ja se on osaltaan ollut syynä keskustelutavoitteen jäämiseen lähtötelineisiinsä.

HS/STT: Helsingin sosiaalivirasto ihmettelee puheita romanien lähtöpakosta

Helsingin Sanomat/STT: Helsingin sosiaalivirasto ihmettelee puheita romanien lähtöpakosta 28.11.2010

Helsingin kerjäläistyöryhmän puheenjohtaja ihmettelee puheita, joiden mukaan kaupunki ei antanut romanikerjäläisille muuta vaihtoehtoa kuin lähteä. Jarmo Räihän mukaan päätös tehtiin yhteistuumin romanien kanssa.

Esimerkiksi Vapaa liikkuvuus -verkoston mielestä sosiaalivirasto kiristi ihmiset pois maasta. Järjestön mukaan kaupungin toimintatapa on rinnastettavissa Ranskan kritisoituihin romanikarkotuksiin.

Helsinki lähetti viikonloppuna Romanian romanikerjäläisiä kotimaahansa pois Suomen pakkasista. Heille annettiin lauttaliput Tallinnaan sekä bensarahaa.

Vantaan Sanomat: Muslimien ”isä mitro” asuu Itä-Vantaalla

Vantaan Sanomat: Muslimien ”isä mitro” asuu Itä-Vantaalla 28.11.2010

Imaamista tulee ensimmäisenä mieleen tummakaapuinen vakava mies moskeijassa.

Suomen islamilaisen yhdyskunnan tuore imaami Anas Hajjar on pukeutunut ruutupaitaan. Hän hymyilee ja osaa laskea leikkiä.

Iltapäivä on kääntymässä illaksi ja imaami on juuri tullut töistä. Hän on ajanut hissillä länsimäkeläisen kerrostalon seitsemänteen kerrokseen ja avannut kotioven, jossa on tarra: ”Ei mainoksia, kiitos.”

Imaami työskentelee atk-asiantuntijana Katriinan sairaalassa. Hän kehittää siellä potilastietojärjestelmää ja kouluttaa muita sen käyttöön.

–Imaamin työ on yhdyskunnassamme luottamustoimi. Imaami voi olla myös palkattu, kuten tataarien Islam-seurakunnassa, Anas Hajjar kertoo.

Uusi Suomi: Sharia-sovittelu: Muslimi tyrmää täysin

Uusi Suomi: Sharia-sovittelu: Muslimi tyrmää täysin 28.11.2010

Lakimies ja vihreiden eduskuntavaaliehdokas Husein Muhammed ei kannata perustuslakivaliokunnan Kimmo Sasin (kok.) esiin nostamaa ajatusta, että siviiliriitojen sovittelumenettelyssä sovellettaisiin islamilaista sharia-lakia.

- Suhtaudun siihen alustavasti kielteisesti, Muhammed sanoo Uudelle Suomelle.

- Periaatteessa sharian mukainen sovittelu ei olisi pakollista, mutta vapaaehtoisuus olisi vain näennäistä. Muslimiyhteisössä olisi painetta turvautua omaan sharia-järjestelmään, eikä maalliseen, tasa-arvoon perustuvaan Suomen oikeusjärjestelmään, hän jatkaa.

HS: Menolippu ei ratkaise romanien ongelmia

Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: Menolippu ei ratkaise romanien ongelmia 28.11.2010

Helsingin kaupunki keksi kerjäläisongelmaan tilapäisratkaisun: se ostaa vajaalla 4 000 eurolla noin 40 romanialaista pois kaupungista ja koko maasta. Helsinki maksaa Romanian romaneille lauttaliput Tallinnaan ja antaa noin 300 euroa bensarahaa yhtä autoa kohden paluumatkalle kotiin Euroopan halki.

Päätöstä perustellaan sillä, ettei romanialaisten haluta paleltuvan kuoliaiksi eikä Helsingillä ole kykyä tai tahtoa tarjota heille majoitusta.

Etelä-Saimaa: Yliopistot jakavat ensimmäiset maksulaput ulkomaalaisille opiskelijoille

Etelä-Saimaa: Yliopistot jakavat ensimmäiset maksulaput ulkomaalaisille opiskelijoille 28.11.2010

Yliopistot alkavat ensi syksynä periä lukukausimaksuja ulkomaalaisilta opiskelijoilta. Ainakin Aalto-yliopisto kokeilee maksuja viidessätoista ohjelmassa ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto kolmessa ohjelmassa. Maksu koskisi EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta tulevia opiskelijoita.

Maksun suuruus on Aalto-yliopistossa 8 000 euroa. LTY:ssä lukukausimaksu tulee olemaan samaa luokkaa. Aalto-yliopiston maksullisista ohjelmista viisi on Erasmus Mundus -ohjelmia, jotka maksaa Euroopan komissio.

lauantai 27. marraskuuta 2010

HS: Maahanmuuttajilla ei ole Suomessa kantaväestön oikeuksia

Helsingin Sanomat, mielipide: Omar Bahaaldin: Maahanmuuttajilla ei ole Suomessa kantaväestön oikeuksia 27.11.2010

Viime aikoina media on nostanut esiin maahanmuuttajiin liittyviä asioita, kuten kotoutumisen, työhön ja koulutukseen pääsemisen sekä suomen kielen oppimisen. Haluan muistuttaa, että kotoutuminen on paitsi poliittinen ja taloudellinen myös yhteiskunnallinen prosessi.

Turun Sanomat: Halla-aho yhä tapetilla

Turun Sanomat 27.11.2010

[...]
Halla-aho yhä tapetilla

Syyttäjälaitospäivillä puhutti myös sananvapaus. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeen mielestä sananvapauteen liittyvien lakien soveltamista koskeva ohjeistus on puutteellista. Parhaillaan Kalske pohtii sitä, valittaako virasto perussuomalaisten Jussi Halla-ahon jutussa korkeimpaan oikeuteen.

Se kysymys on auki, voiko fiksusti esiintyvä henkilö sanoa jostain kansanryhmästä melkein mitä vaan ja käyttää sitä poliittisena astinlautana. Voiko yleistä hämmennystä herättävät sanomiset selittää sillä, että halusi herättää vain keskustelua. Tällaiseen verhottuun keskusteluun haluaisimme ratkaisuja, mikä on kiihotusta jotain kansanryhmää vastaan, Kalske sanoi.

Aamulehti: Sasi: Sharia-kohusta on tullut ihan kauhea juttu

Aamulehti: Sasi: Sharia-kohusta on tullut ihan kauhea juttu 27.11.2010

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok) kommentoi Aamulehdelle Sharia-lakiin liittyvistä kommenteistaan noussutta kohua.

Kimmo Sasi, kerrot kotisivuillasi, että kaikessa sovittelussa on noudatettava Suomen lakia. Eikö ole ristiriitaista, että kannatatte Sharia-lain osittaista käyttöönottoa muslimien välisten siviiliriitojen sovittelussa?

- Ensinnäkin, Hesarin otsikko oli päin seiniä. Suomessa noudatetaan Suomen lakia. Ei ole estettä, etteikö voisi ottaa uskonnolliset traditiot huomioon. En kannata Sharia-lain soveltamista.

Tamperelainen: Omatkin tuomitsevat pitserian tuhopolton

Tamperelainen: Omatkin tuomitsevat pitserian tuhopolton 27.11.2010

Tampereen kurdiyhteisö toivoisi ihmisten ymmärtävän, ettei Hämeenkadun tuhopoltto liity maahanmuuttajataustaan.

Jyrki Lehtola: Monenlaista rasismia

Jyrki Lehtola: Monenlaista rasismia 27.11.2010

Maanantain vastaisena yönä Tampereen keskustassa paloi talo. Palo oli saanut alkunsa alakerran pizzeriasta. Poliisi alkoi tutkia paloa tuhopolttona.

Tuhopoltto! Kansanedustajat Kimmo Kiljunen ja Päivi Lipponen heräsivät tuomitsemaan, mutta he eivät tuominneet sitä, että ylipäätään oli poltettu pizzeria, jonka seurauksena kolme ihmistä kuoli. Kansanedustajat tiesivät palosta muita enemmän. Heidän mukaansa palon olivat sytyttäneet vääränlaiset suomalaiset väärällä motiivilla.

perjantai 26. marraskuuta 2010

Kaleva: Musliminaiset saamassa oman uimakoulun

Kaleva: Musliminaiset saamassa oman uimakoulun 26.11.2010

Ouluun suunnitellaan musliminaisille tarkoitettua uimakoulua. Kaupunki aikoo tarjota ensi keväänä musliminaisille oman uintivuoron ja mahdollisesti myös naisohjaajan vetämää vesijumppaa Oulun kaupunginsairaalassa, josta löytyy pieni uima-allas.

"Aivan 100 prosenttisen varmaa sen toteutuminen ei ole, mutta pidän sitä todennäköisenä", Oulun liikuntaviraston liikunnanohjauspalveluiden ohjauspalveluiden päällikkö Marko Savolainen kuvailee.

Musliminaiset eivät kulttuuritaustansa ja vakaumuksensa vuoksi halua uida tilassa, jossa on yhtä aikaa miehiä. Tämän vuoksi he ovat toivoneet omaa uintivuoroa.

YLE: Helsinki jakoi lähtörahaa romaneille

YLE Uutiset: Helsinki jakoi lähtörahaa romaneille 26.11.2010

Helsingin kaupunki on jakanut aamupäivällä rahaa Kalasataman leirissä majoittuneille Itä-Euroopan romaneille, jotta nämä palaisivat kotimaihinsa. Kaupunki maksaa autojen haltijoille 300 euroa polttoainerahaa ja kaikille leirissä majoittuneille laivaliput Tallinnaan.

Rahan jako alkoi varhain perjantaina Kallion virastotalossa. Kalasataman leirissä majoittui noin 50 romania, joista lähes kaikki ottivat rahat vastaan.

- Meillä on tavoitteena, että Kalasataman alueella majoittuneet romanit palaavat lähtömaahansa, ja nyt tässä järjestetään heille bensarahoja Romaniaan, johtava asiantuntija Jarmo Räihä Helsingin sosiaalivirastosta kommentoi rahanjakotilaisuudessa.

HS: Perustuslakivaliokunnan johtaja Sasi Kotimaa24:ssä: Sharia-lain soveltaminen mahdollista

Helsingin Sanomat: Perustuslakivaliokunnan johtaja Sasi Kotimaa24:ssä: Sharia-lain soveltaminen mahdollista 26.11.2010

Kansanedustaja, eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok) kannattaa islamilaisen sharia-lain osittaista käyttöönottoa muslimien välisten siviiliriitojen sovittelussa, kertoo Kotimaa24-verkkosivusto.

Siviiliasioita ovat esimerkiksi avioeroon ja perintöön liittyvät asiat.

Sasin mukaan islamilaisten maahanmuuttajien olisi helpompi sitoutua uskonnollisen sovittelijan tekemiin ratkaisuihin ja järjestelmän luominen voisi näin edistää sovinnollisuutta yhteiskunnassa.

Suomen Kuvalehti: Enrique Tessieri: Maahanmuuttajia on syytä kiittää

Suomen Kuvalehti: Enrique Tessieri: Maahanmuuttajia on syytä kiittää 26.11.2010

Perussuomalaisten ja populismin nousu Suomessa tyrehtyy nopeasti, kun huomataan, että populismi ei tuokaan tehokkaita ratkaisuja maahanmuuttoon ja pakolaispolitiikkaan.

Perussuomalaisten keskustelu on reaktiivista (reagoivaa), ei proaktiivista (ratkaisuja tarjoavaa). Perussuomalaisten maahanmuuttokriittinen manifesti on linjassa syrjimisen kanssa, ja jos se toteutuu, Suomeen kehittyy ongelma, jota voi verrata romaniongelmaan.

Koska Suomessa on yhä vähän ulkomaalaisia ja vaalitkin ovat huhtikuussa 2011, jotkut ovat huomanneet, että on helppo ratsastaa ja kerätä kannattajia väitteillä, jotka ruokkivat muukalaispelkoa. Suomessa asuvasta väestöstä on Eurostatin tilastojen (9/2010) mukaan vain 2,7 prosenttia ulkomaalaisia, kun EU-maita heitä on keskimäärin 6,4 prosenttia. Suuri osa Suomen maahanmuuttajista on tullut tänne töiden tai perheen perässä.

YLE: Baltian putkimiehet alipalkalla - vain muutama tyytymätön

YLE Lahti: Baltian putkimiehet alipalkalla - vain muutama tyytymätön 26.11.2010

Ulkomaalaisomistuksessa ollut putkifirma maksoi noin 30 prosenttia pienempää palkkaa pääasiassa Baltiasta lähtöisin olleille työntekijöille. Erikoista on se, että vain muutama alipalkattu työntekijä oli tyytymätön palkkapussiinsa. Firman johtohenkilöt ovat itse myös ulkomaalaisia. Tapaus tuli esille Lahdessa.

Syyttäjä vaatii kahdelle lvi-liikkeen vastuuhenkilölle rangaistusta työsyrjinnästä Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa. Syyttäjä epäilee, että Lahdessa toimiva putki- ja ilmastointialan firma on maksanut ulkomaalaisille työntekijöilleen huonompaa palkkaa kuin työehtosopimus edellyttää.

Kansan Uutiset: Jami Järvinen: Homman nimi

Kansan Uutiset: Jami Järvinen: Homman nimi 25.11.2010

22.11.2010 kello 15.15 Helsingin Laajasalossa tapettiin ihminen. Hän menehtyi jäätyään nosturiauton pudottaman kävelysillan alle. Varsinaisen kuolemantapauksen ohella merkittävää on se, mitä kukaan ei ole sanonut.

Hommaforum oli hiljaa. Päivi Lipponen, Jussi Halla-aho ja keskusteleva nettikansa vaikenivat.

Kaikki tietävät, mitä Jussi Halla-aho olisi blogannut, jos nosturiauton kuljettajaksi olisi ilmennyt somalialainen turvapaikanhakija.

torstai 25. marraskuuta 2010

Paavo Arhinmäki: Maahanmuutto ei ole kivuton prosessi

Helsingin Sanomat, mielipide: Paavo Arhinmäki: Maahanmuutto ei ole kivuton prosessi 25.11.2010

Aapo Kyrölä (HS Mielipide 23. 11.) peräsi poliitikoilta vastaväitteitä maahanmuuttokriitikoiden esittämiin väitteisiin. Maahanmuuttokritiikin purkaminen rivi riviltä on hankalaa, koska konkreettisten ehdotusten sijaan se koostuu lähinnä retorisista heitoista ja uhkakuvien maalailusta.

Maahanmuutto ei ole kivuton prosessi. Sen tuottamiin ongelmiin on kiinnitettävä enemmän huomiota. Suomalaisten kasvavaan huoleen pitää vastata rehellisesti.

Verkkouutiset: "Maahanmuuttajien kotouttamisen rahat turvattava"

Verkkouutiset: "Maahanmuuttajien kotouttamisen rahat turvattava" 25.11.2010

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen (kesk.) perää maahanmuuttajien kotouttamiseen hyvää valtion ja kuntien yhteistyötä ja riittäviä voimavaroja eli rahaa.

Kietäväinen sanoi pienkuntapäivillä Korsnäsissä torstaina, että väestön ikääntyminen lisää kuntapalvelujen tarvetta ja samalla vie kiihtyvästi myös kuntatyöntekijöitä eläkkeelle. Tässä tilanteessa tarvitaan työperäistä maahanmuuttoa.

- Samoin meidän on huolehdittava pakolaisista ja oleskeluluvan saaneista turvapaikanhakijoista asianmukaisesti, Kietäväinen sanoi.

Vartti: Helsinki antaa Romanian romaneille rahat kotimatkaan

Vartti: Helsinki antaa Romanian romaneille rahat kotimatkaan 25.11.2010

Pakkanen on vihdoin laittamassa pisteen Helsingin Kalasataman romanileirin kohtalolle. Ilman sähköä kuluneen viikon alusta saakka olleet leiriläiset eivät olisi pystyneet enää asumaan asuntovaunuissaan. Sähköt katkaistiin sunnuntaisen tulipalon jälkeen. Palo syttyi, kun leiriläiset ottivat sähköä autoihinsa sosiaalikeskus Sataman ulkopuolelta.

- Huomenna aamulla leiriläiset saavat käteensä bensarahat ja lauttaliput, Helsingin sosiaaliviraston johtava asiantuntija Jarmo Räihä kertoi torstaina kello 16:n aikaan.

Sisäasiainministeriö: Turvapaikanhakijoiden vastaanotosta oma lakinsa

Sisäasiainministeriö: Turvapaikanhakijoiden vastaanotosta oma lakinsa 25.11.2010

Valtioneuvosto esittää tänään uuden lain säätämistä kansainvälistä suojelua hakevien vastaanotosta. Valtioneuvosto päätti lain sisällöstä tänään ja tasavallan presidentin on tarkoitus antaa laki eduskunnalle huomenna 26.11.

Tällä hetkellä kansainvälistä suojelua hakevien vastaanottoa ja maahanmuuttajien kotouttamista koskevat säännökset ovat yhdessä laissa. Kotoutumisen edistämisestä on annettu eduskunnalle oma lakiesityksensä lokakuussa.

Aviisi: Muslimina Mansessa

Aviisi 16/2010: Muslimina Mansessa 25.11.2010

Onko muslimiopiskelijan pakko syödä kasvisruokaa, koska yliopistolta ei saa halal-ruokia? Tampereen islamilaisen yhdyskunnan puheenjohtaja vastaa Aviisin tyhmiin kysymyksiin.

HS: Poliisi vahvisti: Omistaja pidätetty Tampereen pizzeriapalosta

Helsingin Sanomat: Poliisi vahvisti: Omistaja pidätetty Tampereen pizzeriapalosta 25.11.2010

Pirkanmaan poliisi vahvisti torstaina aamupäivällä, että tuhopoltosta pidätetty mies on pizzerian omistaja. Hänet vangittaneen tänään tai huomenna. Pidätettynä on myös miehen sukulainen, poliisi kertoi. He ovat irakilaisia.

Näin ollen tapaus ei vaikuta lainkaan rasistiselta iskulta tai kostolta, ennemmin pidätykset antavat viitteitä jonkinlaisesta petoskuviosta, joka tosin päätyi ilmeisen tahattomiin kuolonuhreihin.

Ilta-Sanomat: Lipponen pyytää anteeksi rasismikirjoitustaan

Ilta-Sanomat: Lipponen pyytää anteeksi rasismikirjoitustaan 25.11.2010
Päivi Lipponen: Päivi Lipponen pyytää anteeksi (blogi)

Kansanedustaja Päivi Lipponen (sd) sanoo olevansa todella pahoillaan siitä, että hän leimasi Tampereen tuhopolton rasistiseksi rikokseksi.

- Minulla oli 200 mittarissa, kun kirjoitin sen blogini. Olen todella pahoillani ja otan opikseni, Lipponen kommentoi IS:lle aamulla.

Lipponen sanoi tiistaina julkistetussa tiedotteessaan ja blogissaan Tampereen tuhopolttoon viitaten, että "me maltilliset suomalaiset sanoudumme irti tällaisesta sairaasta väkivallasta ja rasismista". Keskiviikon Ilta-Sanomat uutisoi asian laajasti.

Poliisi on tutkimuksissaan sulkenut rasistisen rikoksen pois laskuista.

Iltalehti: Halla-ahon suosikit

Iltalehti: Halla-ahon suosikit 25.11.2010

Turkulainen Maria Lohela ja vantaalainen Johannes Nieminen ovat molemmat nuoria ja koulutettuja eduskuntavaaliehdokkaita, joita perussuomalaiset kaipaavat riveihinsä.

Kieliä opiskellut Maria Lohela, 32, työskentelee käännöstoimistossa projektipäällikkönä. Kolmekymppinen filosofian ylioppilas Johannes Nieminen puolestaan on vantaalainen it-asiantuntija.

He ovat myös maahanmuuttovastaisen Jussi Halla-ahon laatimalla suosikkilistalla, jonka perussuomalaisten johto on hyväksynyt vain kakistellen. "Monikulttuurisuutta" kritisoivat Halla-ahon suosikkiehdokkaat eivät silti itse näe jakolinjaa perussuomalaisten sisällä.

keskiviikko 24. marraskuuta 2010

KMV-lehti: Maahanmuutto tuonut Mäntän kouluihin 24 oppilasta ja 8 kansallisuutta, uusia opettajia tarvitaan

KMV-lehti: Maahanmuutto tuonut Mäntän kouluihin 24 oppilasta ja 8 kansallisuutta, uusia opettajia tarvitaan 24.11.2010

Mänttä-Vilppulan Savosenmäen koulun ja Koskelan yläkoulun opettajat ovat kuluvana lukuvuonna uuden haasteen edessä.

Tänä lukuvuonna maahanmuuttajaoppilaiden määrä Savosenmäen koulussa lisääntyy jo 12:een ja 12 heitä on myös Koskelan yläkoulussa. Eri kansallisuuksia suomalaisten lisäksi luokista löytyy 8.

Kummassakaan koulussa ei ole maahanmuuttajaoppilaille ole omaa opetusryhmää vaan opettaminen on hoidettu yleisopetuksen yhteydessä erityisopettajan työaikaa irrottamalla, samanaikaisopetuksella ja opettajakunnan joustavuuteen luottaen.

Kaleva: Ihmiskaupan uhrien auttaminen kallista

Kaleva: Ihmiskaupan uhrien auttaminen kallista 24.11.2010

Oulun poliisin ulkomaalaistutkintayksikön rikosylikonstaapeli Jouko Autio kritisoi sitä, että ihmiskaupan uhreille on rakennettu oma auttamisjärjestelmänsä, mutta esimerkiksi raiskausten ja muiden törkeiden rikosten uhrien auttaminen perustuu lähinnä vapaaehtoisjärjestöjen toimintaan.

"Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä on suoraan sanottuna pirun kallis organisaatio uhrien määrään nähden. En sitä oikein sellaisenaan hyväksy, vaikka törkeästä rikoksesta onkin kyse, koska meillä on enemmän raiskausten ja muiden törkeiden rikosten uhreja", hän vertaa.

Autio pitäisi yllä mieluummin rikosten uhrien auttamisjärjestelmää, jonka kautta ihmiskaupan uhreja autettaisiin siinä missä muidenkin rikosten uhreja.

Ihmiskauppaepäilyjä tulee poliisin tietoon harvakseltaan. "Suomessa ei ole valtakunnan tasolla tuomittu kuin yksi tai kaksi ihmistä ihmiskauppa-nimikkeellä. Mutta koska asiasta puhutaan niin paljon, ihmiset luulevat, että on enemmänkin meneillään", Autio huomauttaa.

Helsingin Uutiset: Palveluja vaaditaan jo jopa lakimiehen kanssa

Helsingin Uutiset: Palveluja vaaditaan jo jopa lakimiehen kanssa 24.11.2010

Helsingin kaupunginosat eroavat selvästi toisistaan. Hyväosaisten alueilla palveluihin kohdistuu kovia vaatimuksia. Heikommin pärjäävien alueilla palvelujen saatavuus on usein huono. Maahanmuuttajaväestön keskittyminen kuormittaa palveluvirastoja.

Tietokeskuksen tutkija, FM Annina Ala-Outinen selvitti Helsingin palveluvirastojen toimintaa kaupunginosien eriytymisen ehkäisemiseksi.

Hän havaitsi, ettei niin sanottu positiivinen diskriminaatio ole pystynyt lievittämään alueiden välisiä eroja.

Kaleva: Vistbacka hämmästelee Halla-ahon listaa

Kaleva: Vistbacka hämmästelee Halla-ahon listaa 24.11.2010

Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja, kansanedustaja ja ex-ministeri Raimo Vistbacka ihmettelee kansanedustajaehdokas Jussi Halla-ahon tapaa jakaa perussuomalaiset vuohiin ja lampaisiin.

Helsinkiläinen Jussi Halla-aho antaa kannattajilleen nettisivullaan ohjeita siitä, ketä kannattaa missäkin vaalipiirissä äänestää.

Ana María Gutiérrez Sorainen: Mihin maahanmuuttajaehdokkaita tarvitaan?

Ana María Gutiérrez Sorainen: Mihin maahanmuuttajaehdokkaita tarvitaan? 24.11.2010

Uuden Suomen omistaja ja kirjoittaja Niklas Herlin kirjoitti 18.11.2010, että ainakin täällä pääkaupunkiseudulla maahanmuuttajaehdokkaat saavat paljon näkyvyyttä. Ilmeisesti siihen vedoten Herlin on päättänyt olla tukematta sellaisia ehdokkaita.

Olen ehdolla ja ihaninta olisi päästä eduskuntaan ilman mitään rahoitusta. Kuitenkin saadakseen muuta näkyvyyttä kuin blogin, Facebookin ja kotisivun kautta, periaatteessa pitäisi myydä talo tai auto, jos ei saa rahoitusta. Antavatko Herlin ja muut tukijat mahdollisuuden julkkis- tai maahanmuuttajaehdokkaille, yms., se on rahoittajan asia. Joka tapauksessa Herlinin lauseessa on se yksi sana, josta haluaisin sanoa pari asiaa.

Vartti: Mielenosoittajat vaativat romaneille talvimajoitusta

Vartti: Mielenosoittajat vaativat romaneille talvimajoitusta 24.11.2010

Helsingin Kalasatamassa asuvat romanit, sosiaalikeskus Sataman väki ja Vapaa liikkuvuus -verkosto järjestivät keskiviikkona mielenosoituksen Helsingin kaupungintalon edustalla kaupunginvaltuuston kokouksen aikana. Mielenosoittajat vaativat talvimajoituksen järjestämistä sosiaalikeskus Sataman pihalla asuville romaneille.

-Meitä on kielletty vetämästä pihalle sähköjä, mutta romaneille ei ole myöskään tarjottu korvaavaa majoitusta. Emme voi jättää heitä pakkaseen, perustelee Vapaa liikkuvuus -verkoston aktiivi Markus Himanen.

Poliisin mukaan paikalla oli reilut kymmenen mielenosoittajaa ja mielenosoitus sujui rauhallisesti. Himasen mukaan mielenosoittajat käväisivät myös kaupungintalon yleisölehterillä.

Sosiaalikeskus Sataman pihalla olevasta romanileiristä katkaistiin sähköt sunnuntaisen tulipalon jälkeen.

MTV3: Suomi välttynyt Saksan ghetoilta

MTV3: Suomi välttynyt Saksan ghetoilta 24.11.2010

Saksassa on keskustelu syksyllä paljon maahanmuutosta. Liittokansleri Angela Merkelin mukaan maassa on epäonnistuttu monikulttuurisen yhteiskunnan rakentamisessa.

Tutkimusten mukaan saksalaisilla on yhä enemmän epäluuloja erityisesti turkkilaisia maahanmuuttajia kohtaan.

Vaikka Suomessa monikulttuurista yhteiskuntaa ollaan vasta rakentamassa, Islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila arvioi, että Saksan tyyppisiltä ongelmilta vältyttäisiin.

YLE: Kansanedustajien nettiuhkauksista esitutkinta

YLE Uutiset: Kansanedustajien nettiuhkauksista esitutkinta 24.11.2010

Poliisi on käynnistänyt esitutkinnan kansanedustajia uhkaavista Facebook-ryhmistä. Toistaiseksi poliisilla ei ole tietoa viharyhmien tekijästä tai tekijöistä. Asiasta kertoi ensimmäisenä Kotimaa24 -sivusto.

Poliisi tutkii tapauksia tässä vaiheessa törkeänä kunnianloukkauksena. Rangaistus törkeästä kunnianloukkauksesta vaihtelee sakosta kahteen vuoteen vankeutta. Kahdeksan kansanedustajaa on tehnyt rikosilmoituksen itseään koskevista Facebook-ryhmistä.

Iltalehti: SDP:n edustajat yhdistivät Tampereen tuhopolton rasismiin - poliisi ei

Iltalehti: SDP:n edustajat yhdistivät Tampereen tuhopolton rasismiin - poliisi ei 24.11.2010

SDP:n kansanedustaja Päivi Lipponen yhdisti tiistaina blogikirjoituksessaan Tampereen maanantaisen tuhopolton rasismiin.

- Nyt on raja ylitetty. Enää rasistiseen uhoiluun ei voi suhtautua vähättelevästi tai naureskellen, Lipponen kirjoitti "Raukkamaista toimintaa" -otsikon alla.

- Minä vetoan ihmisiin, että me maltilliset suomalaiset sanoudumme irti tällaisesta sairaasta väkivallasta ja rasismista

Samoilla linjoilla oli myös toinen demariedustaja Kimmo Kiljunen, joka jätti eduskunnan puhemiehelle kirjallisen kysymyksen suojelupoliisin viharikosten seurannan tehostamisesta.

- Tampereella ravintolan tuhopoltto on osoittautumassa viharikokseksi, Kiljunen aloitti tekstinsä.

Poliisitutkinnassa teon motiivi ei kuitenkaan ole vielä selvinnyt. Pizzerian omistaja on ulkomaalaistaustainen, mutta tutkinnanjohtaja Hannu Kallioniemen mukaan konkreettisia viitteitä rasistisista motiiveista ei ole käynyt ilmi.

Keskipohjanmaa: Ison katastrofin ainekset

Keskipohjanmaa, pääkirjoitus: Ison katastrofin ainekset 24.11.2010

Tampereella kolmen ihmisen kuolemaan johtanut kerrostalopalo on ison mittaluokan onnettomuus. Vielä suuremmankin katastrofinkin ainekset olivat ilmeisen lähellä. Viisi eriasteisia vammoja saanutta joutui sairaalahoitoon.

Ilta-Sanomat: Poliisi vangitsi helsinkiläisiä piinanneet romanialaiset

Ilta-Sanomat: Poliisi vangitsi helsinkiläisiä piinanneet romanialaiset 24.11.2010

Poliisi on saanut kiinni jo neljä nuorten romanialaisen pankkiautomaattiliigan jäsentä kahdessa erässä.

Eteläisen poliisipiirin tutkijat vangituttivat tiistaina oikeudessa kaksi miestä. Jo aikaisemmin kaksi muuta liigan jäsentä, nuori nainen ja mies vangittiin samasta syystä, kertoi rikoskomisario Petri Juvonen IS:lle.

HS: Ex-kuntapoliitikolle luetaan rikossyyte Thorsin uhkaamisesta

Helsingin Sanomat: Ex-kuntapoliitikolle luetaan rikossyyte Thorsin uhkaamisesta 24.11.2010

Entiselle perussuomalaisten Urjalan varavaltuutetulle luetaan rikossyytteet maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (r) kohdistuneesta Facebook-uhkauksesta tänään keskiviikkona.

Oikeudenkäynti alkaa Pirkanmaan käräjäoikeudessa Tampereella aamuyhdeksältä.

tiistai 23. marraskuuta 2010

MTV3: Poliisi ei pidä tuhopolttoa rasistisena rikoksena

MTV3: Poliisi ei pidä tuhopolttoa rasistisena rikoksena 23.11.2010

Poliisi ei ainakaan tässä vaiheessa pidä Tampereen tuhopolttoa rasistisena viharikoksena. Poliisi on pidättänyt kerrostalon sytyttämisestä yhden miehen.

- Tutkinnassa ei ole tullut esille mitään konkreettista tukea sille, että kyseessä olisi rasistinen rikos. Motiivin suhteen on eri vaihtoehtoja, arvioi tutkintaa johtava rikoskomisario Hannu Kallioniemi.

Palo alkoi pizzeriasta, jonka omistaja on ulkomaalaistaustainen. Kallioniemen mukaan omistajaa ei ole aiemmin esimerkiksi uhkailtu.

- Ei pidä vetää liian nopeita johtopäätöksiä, sanoo Kallioniemi.

YLE: Vapauspuolue ei piilottele väriään

YLE Pohjois-Karjala: Vapauspuolue ei piilottele väriään 23.11.2010

Oranssia väriä tunnustava uusi Vapauspuolue rekisteröitiin suomalaiseen puoluekarttaan maanantaina 22. marraskuuta. Puolue peräänkuuluttaa rohkeaa ja avointa politiikkaa eduskuntaan, eikä kainostele omia arvojaan. Puolueen suhde muunmuassa pakkoruotsiin, maahanmuuttajiin ja homoseksualeihin käy selväksi puolueen vaalimonisteesta.

YLE: Daniel Tong toteuttaa unelmaansa

YLE Keski-Pohjanmaa: Daniel Tong toteuttaa unelmaansa 23.11.2010

Uusia yrityksiä on perustettu innolla Keski-Pohjanmaalle syksyllä. Kokkolan työ- ja elinkeinotoimiston mukaan tänä vuonna saatetaan myöntää ennätysmäärä starttirahoja. Yhä useampi uusista yrityksistä on maahanmuuttajan vetämä.

Daniel Tong saapui Kokkolaan Sudanista 2000-luvun alkupuolella. Marraskuun 2010 alussa hän perusti kaupunkiin yhden miehen kodinkonehuoltoon keskittyvän yrityksen.

- Olen saanut kokkolalaisilta täyden tuen yritystä perustaessani, ja saan olla todella kiitollinen oppisopimuspaikasta paikallisessa kodinkoneliikkeessä. Siellä olen oppinut paljon asioita koneista ja ylipäätään alasta, ja ystävystyin monien ihmisten kanssa.

MTV3: Moninaisten talo -hanke auttaa maahanmuuttajanaiset uuteen alkuun

MTV3: Moninaisten talo -hanke auttaa maahanmuuttajanaiset uuteen alkuun 23.11.2010

Maahanmuuttajanaisilla on suuri riski syrjäytyä muun maan elämänmenosta, ellei heitä saada mukaan yhteiskunnan toimintaan. Etenkin ulkomaalaistaustaisille kotiäideille Suomi ja suomalaiset voivat jäädä täysin vieraiksi.

Helsingissä toimiva Moninaisten talo on tukenut maahanmuuttajanaisten kotoutumista vuoden alusta asti. Monika-naisten liiton vetämä hanke tarjoaa naisille muun muassa suomen kielen ja käden taitojen opetusta. Samalla se antaa tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta ja työelämästä sekä auttaa naisia sosiaalisten kontaktien ja verkostojen luomisessa. Toiminta täydentää ja tukee kuntien peruspalveluita.

Demari: Puoluesihteeri Jungner: Halla-ahon lista vaalien kiintoisin asia

Demari: Puoluesihteeri Jungner: Halla-ahon lista vaalien kiintoisin asia 23.11.2010

Demari: "Äärioikeisto ui sisään perussuomalaisiin" 11.10.2010

SDP:n vaalitaistelun hermokeskuksessa, Helsingin puoluetoimistossa istuu kylmähermoinen mies. Puoluesihteeri Mikael Jungner vastaa SDP vaalitaistelun onnistumisesta etulinjassa. Siksi on mielenkiintoista tietää, mitä mies ajattelee nyt, kun vaaleihin on 145 päivää.

Huhtikuun 2011 kiinnostavimpana asiana Jungner pitää sitä, miten perussuomalaisten konservatiivisiipi menestyy.

Puheenjohtaja Timo Soinin siunauksen ehdokkuudelleen saanut maahanmuuttovastainen Jussi Halla-aho on laatinut äänestäjille ohjeistuksen suosikkiehdokkaistaan eri vaalipiireissä. Halla-aho suosittaa äänestämään heitä, jotteivat äänet valu kaiken maailman "kukkahattutädeille".

– Tämä on kiinnostavaa. Miten Halla-ahon lista menestyy? Timo Soinin mukana voikin tulla kymmenen sikaa säkissä, joista ei lainkaan tiedetä, miten he käyttäytyvät ja kuinka oikeistolaisia he lopulta ovat, Jungner sanoo.

HS: Romanileirin asukkaat yöpyivät pakkasyön sosiaalikeskus Satamassa

Helsingin Sanomat: Romanileirin asukkaat yöpyivät pakkasyön sosiaalikeskus Satamassa 23.11.2010
HBL: Romerna i Fiskhamnen fryser – lägret utan el

Helsingin Kalasataman romanileirin asukkaat yöpyivät maanantain ja tiistain välisen yön sosiaalikeskus Satamassa, jonka pihalla he ovat majoittuneet.

Leiristä katkaistiin sähköt, koska siellä oli viikonloppuna syttynyt tulipalo.

"Olen pyytänyt sosiaaliviraston tiistaina paikan päälle selvittämään, mihin heidät [romanit] voisi majoittaa jatkossa", nuorisolautakunnan puheenjohtaja Emma Kari (vihr) kertoi maanantai-iltana.

"Pyysin jo vuosi sitten kaupunkia järjestämään turvallisen majoituksen romaneille, mutta kaupunki vain odottaa, että romanit lähtisivät pois. Kaupunki ei voi enää pestä käsiään asiassa", Kari sanoi.

Aamulehti: Päivi Lipponen Tampereen tulipalosta: Haluan marssia rasismia vastaan

Aamulehti: Päivi Lipponen Tampereen tulipalosta: Haluan marssia rasismia vastaan 23.11.2010
Päivi Lipponen: Raukkamaista toimintaa (blogi)
Jussi Halla-aho: Maahanmuuttokriittinen tulipalo Tampereella? (blogi)

Kansanedustaja Päivi Lipponen (sd) peräänkuuluttaa solidaarisuutta maahanmuuttajia kohtaan.

- Poliisi on saanut viitteitä, että Tampereella tapahtunut ravintolan palo on tuhopoltto. Raja on nyt ylitetty, Lipponen toteaa.

Hän vetoaa ihmisiin, että maltilliset suomalaiset sanoutuisivat irti tällaisesta sairaasta väkivallasta ja rasismista.

Lipposen mukaan maailmassa on tapahtunut liian paljon pahaa sen tähden, että asioista on vaiettu. Tampereen tapahtumia ei voida enää katsoa hiljaa sivusta.

- Haluaisin olla järjestämässä kunnon mielenosoitusta tai marssia rasismia vastaan, jossa ilmenisi joukkovoiman vahvuus. Nyt on osoitettava solidaarisuutta maahanmuuttajia kohtaan, Lipponen toteaa.

Svenska YLE: Rasismen oroar Åbopolitiker

Svenska YLE: Rasismen oroar Åbopolitiker 23.11.2010

Politiker ur de största fullmäktigegrupperingarna är oroliga för rasismen som sticker fram i Åbo. De konkreta åtgärderna är ändå än så länge få.

På initiativ av stadsstyrelseledamot Olli A. Manni, Samlingspartiet, får det buddhistiska samfundet en handräckning på 10 000 euro efter att de tidigare på hösten råkade ut för en anlagd brand i sitt tempel.

De andra stora fullmäktigegrupperingarna har just nu inte några lika konkreta planer på att bistå invandrare som utsatts för rasism, men de lovar ge sitt stöd. Ilkka Kantola (SDP) är oroad över att det finns tecken på en mera organiserad invandrarfientlighet.

maanantai 22. marraskuuta 2010

Kaleva: Tosiasiaa maahanmuutosta

Kaleva: Tosiasiaa maahanmuutosta 22.11.2010

Pohjois-Pohjanmaalla asuu vähän yli 5 000 ulkomaalaista ihmistä. Heidän aiheuttamaansa päivänpolttavaksi muodostunutta ilmiötä, eli maahanmuuttoa, kokoontui puimaan noin 150 ihmistä Oulun kaupunginteatteriin maanantai-iltana. Keskustelutilaisuuden järjestivät sanomalehti Kaleva ja Maaseudun sivistysliitto.

Paikalla oli tavallisen yleisön lisäksi runsaasti seudun paikallispoliitikkoja sekä neljä asiantuntijaa.

Kansan Uutiset: Kalliorinne korostaa kolmea asiaa maahanmuuttokeskustelussa

Kansan Uutiset: Kalliorinne korostaa kolmea asiaa maahanmuuttokeskustelussa 22.11.2010

Vasemmiston varapuheenjohtajan Risto Kalliorinne haluaa kolme maahanmuuttoon liittyvää asiakysymystä otettavan läpäisyperiaatteella mukaan kaikkeen maahanmuuttoon liittyvään julkisen ja yksityisen sektorin toimintaan.

Oulussa maahanmuuttokeskustelutilaisuudessa maanantaina puhunut Kalliorinne korostaa ensimmäisenä sitä, että maahanmuuttajia on integroitava paremmin suomalaiseen yhteiskuntaan.

– Työllistymiseen, kielenoppimiseen ja suomalaisten tapojen sekä kulttuurin ymmärtämiseen on kiinnitettävä huomiota. Tässä on ollut paljon puutteita ja mitä enemmän puutteita on, sitä enemmän ongelmia, ennakkoluuloja ja ristiriitoja koetaan tulevaisuudessa.

Tamperelainen: Oliko Voimantalon palo rasistinen rikos?

Tamperelainen: Oliko Voimantalon palo rasistinen rikos? 22.11.2010

Poliisin mukaan Voimantalon raju tulipalo sai alkunsa katutason kebab-pizzeriasta. Syttymisen aikoihin nähtiin lähistöllä juoksevan kaksi tummiin pukeunutta henkilöä. Tapausta tutkitaankin nyt rikoksena.

Oliko kyse rasistisesta rikoksesta? Pizzeria Juliet on merkitty kaupparekisteriin viime keväänä nimellä TEAM Aram Bibani (Juliet), ja yhtiömiehiksi nimetään kaksi ulkomaalaistaustaista miestä.

Tutkinnan johtaja rikoskomisario Hannu Kallioniemi ei Ilta-Sanomien nettilehdessä maanantai-iltana ottanut kantaa, onko rikoksella mahdollisesti rasistinen motiivi.

YLE: Konnunsuo myytiin kiinteistösijoitusyhtiö Royal Houselle

YLE Etelä-Karjala: Konnunsuo myytiin kiinteistösijoitusyhtiö Royal Houselle 22.11.2010

Konnunsuon vankila-alue on myyty kokonaisuutena kiinteistösijoitusyhtiö Royal Houselle. Vankila-alueen myynyt Senaatti-kiinteistö haluaa myötävaikuttaa siihen, että vankila-alue vuokrataan eteenpäin vastaanottokeskukseksi.

YLE: Maahanmuuttokriittinen Vapauspuolue puoluerekisteriin

YLE Uutiset: Maahanmuuttokriittinen Vapauspuolue puoluerekisteriin 22.11.2010
Helsingin Sanomat/STT: Maahanmuuttokriittinen vapauspuolue puoluerekisteriin

Kriittisesti maahanmuuttoon suhtautuva Vapauspuolue on rekisteröity puolueeksi. Tänään maanantaina rekisteröity puolue lähtee eduskuntavaaleihin ensi keväänä.

Puolue vaatii muun muassa rakennuskieltoa moskeijoille, kerjäläisten poistamista kaduilta ja kehitysavun vähentämistä. Puolue vastustaa myös ydinvoimaa ja pakkoruotsia.

Karjalainen: Poliisi epäilee Lieksan autopaloa rasistiseksi rikokseksi

Karjalainen: Poliisi epäilee Lieksan autopaloa rasistiseksi rikokseksi 22.11.2010

Lieksan Reunatiellä poltettiin lauantai-iltana ulkomaalaisen omistama henkilöauto.

Henkilöauto sytytettiin palavan nesteen avulla. Pelastuslaitos sammutti palavan ajoneuvon. Vahingontekona tutkittavan teon tekijästä ei ole vielä tietoa, mutta poliisi epäilee tekoa rasistiseksi, mikä voi olla koventamisperuste tuomiota luettaessa.

Vartti: Kalasataman asukkailta katkaistiin sähköt

Vartti: Kalasataman asukkailta katkaistiin sähköt 22.11.2010

Sunnuntaisen palon seurauksena Kalasatamasta on käyty katkaisemassa kaikki ulkosähköt.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sosiaalikeskus Sataman ulkoseinistä ei ole mahdollista ottaa enää sähköä alueella oleviin asumuksiin, kuten asuntovaunuihin.

- Olemme käyneet tänään paikalla. Sulakkeet on otettu pois talon ulkoseinistä, toteaa rakennuksen vuokranantajana toimivan kulttuuriasiainkeskuksen osastopäällikkö Leena Ruotsalainen.

Sivistys.net: Rasismin asiantuntijoista on pulaa

Sivistys.net: Rasismin asiantuntijoista on pulaa 22.11.2010

Opinnot ja harrastukset tarjoavat maahanmuuttajalle myönteisen väylän integroitumiseen. Opetus- ja kulttuuriministeriölle (OKM) tehty selvitys paljastaa maahanmuuttajanuorten arvostamat asiat mutta myös selkeän tarpeen tehostaa arkirasismin torjumista.

Ritva Vallin opinnäytetyö Kajaanin ammattikorkeakouluun osoittaa, että maahanmuuttajanuoret on otettu nuorisopolitiikassa hyvin huomioon. Esimerkiksi järjestöille on suunnattu runsaasti lisää määrärahoja käytettäväksi monikulttuurisuuteen, suvaitsevaisuuden edistämiseen ja aktiivisen kansalaisuuden tukemiseen.

YLE: Romanikerjäläiset talveksi asunnottomien asuntoloihin

YLE Helsinki: Romanikerjäläiset talveksi asunnottomien asuntoloihin 22.11.2010

Helsingin kaupunki etsii uusia keinoja Itä-Euroopan romanien talvimajoitukseen. Yksi mahdollisuus on majoittaa romanit tilapäisesti muun muassa asunnottomien palvelukseen Hietaniemenkadulle.

Viime talvena romaneille jouduttiin etsimään hätämajoitusta kovien pakkasten vuoksi. Tilapäisjärjestelyt tulivat kalliiksi, joten täksi talveksi etsitään uusia keinoja. Tarkoituksena on löytää tilat romaneille kaupungin omien palveluiden piiristä.

sunnuntai 21. marraskuuta 2010

YLE: Uhkaava tulipalo sosiaalikeskuksen pihalla

YLE: Uhkaava tulipalo sosiaalikeskuksen pihalla 21.11.2010
MTV3: Romanileirissä syttyi tulipalo

Majoitustilaksi kyhätty rakennelma ja vanha auto paloivat rajusti illansuussa sosiaalikeskus Sataman pihamaalla Helsingissä. Kukaan ei loukkaantunut palossa.

Pelastuslaitoksen päästyä paikalla palo oli jo yltynyt erittäin rajuksi, eikä rakennelman pelastamiseksi voitu tehdä mitään.

Savon Sanomat: Nykypykälät sallivat juridisen harkinnan

Savon Sanomat: Nykypykälät sallivat juridisen harkinnan 21.11.2010

Kahden ulkomaalaisen isoäidin taannoinen käännyttäminen Suomesta sai aikaan vilkkaan kansalaiskeskustelun ja pani vipinää myös poliitikkoihin. Muun muassa edellinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) lupasi, että ulkomaalaislakia muutetaan nopeasti, jotta inhimilliset seikat voitaisiin nykyistä paremmin ottaa oleskelulupapäätöksissä huomioon.

Niin sanottu mummopykälä kuitenkin kaatui syksyllä jo ennen kuin se ehti koko hallituksen käsittelyyn. Maahanmuuttopoliittinen ministerityöryhmä äänesti maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thorsin (r.) valmisteleman lainmuutoksen nurin keskustan ja kokoomuksen ministereiden äänin.

Tamperelainen: Viharikosten kasvu ei näy Tampereen tilastoissa

Tamperelainen: Viharikosten kasvu ei näy Tampereen tilastoissa 21.11.2010

Poliisiammattikorkeakoulun selvityksen mukaan poliisille ilmoitettujen viharikosten määrä kasvoi Suomessa yli viidenneksen viime vuonna. 85 prosenttia tapauksista sisälsi rasistisia piirteitä.

–Etnisen tai kansallisen taustan lisäksi motiivina voi olla uhrin uskonnollinen vakaumus tai elämänkatsomus, seksuaalinen suuntautuminen, sukupuoli-identiteetti, sukupuolen ilmaisu tai vammaisuus, kertoo selvityksen tehnyt tutkija Laura Peutere.

Viharikosten kasvu ei viranomaistietojen perusteella kuitenkaan näy Tampereella – pikemminkin päinvastoin.

Turun Sanomat: Viisumivapauden pelätään lisäävän lapsikaappauksia

Turun Sanomat: Viisumivapauden pelätään lisäävän lapsikaappauksia 21.11.2010

Lapsikaappausten uhrien asiaa ajava kansalaisjärjestö pelkää rajat ylittävien kaappausten lisääntyvän tulevaisuudessa. Erityisen huolestuttavana se pitää EU:n ja Venäjän välille suunniteltua viisumivapautta, koska Venäjä ei kuulu Haagin lapsikaappaussopimukseen.

Useimmiten huoltajuusriitoihin liittyviä kaappauksia Suomesta tai Suomeen on nykyään alle viisikymmentä vuodessa. Määrä on yhä pieni verrattuna esimerkiksi Ruotsiin.

– Ruotsissa tapauksia on vuosittain satakunta. Samaan suuntaan ollaan menossa meilläkin, jos lainsäädäntöön ei saada muutoksia, ennustaa Kaapatut lapset ry:n toiminnanjohtaja Tarja Räisänen.

Turun Sanomat: Yksi skineistä vietti yön putkassa

Turun Sanomat: Yksi skineistä vietti yön putkassa 21.11.2010

Turun kauppatorilla lauantaina kokoontuneista skineistä yksi vietti yön poliisilaitoksen putkassa. Mies vietiin putkaan päihtymyksen ja häiriön aiheuttamisen takia. Hän pääsi aamukahdeksalta kotiinsa.

Rikosylikonstaapeli Satu Värri kertoi, että rikostutkintaa eilisen mielenosoituksen häiritsemisestä ei aloiteta. Ulkomaalaisvastainen parinkymmenen ihmisen ryhmä kokoontui Kauppatorille lauantaina vastustamaan rasisminvastaista mielenosoitusta.

HBL: Ylen strategiajohtaja haluaa maahanmuuttajille kiintiöitä

HBL: Ylen strategiajohtaja haluaa maahanmuuttajille kiintiöitä 21.11.2010

Yleisradion uusi strategiajohtaja Gunilla Ohls katsoo, että Ylessä voidaan kiintiöidä tehtäviä maahanmuuttajille.

Vuoden alusta Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivisen oikeaksi kädeksi nousevaa Gunilla Ohlsia on haastatellut Hufvudstadsbladet.

lauantai 20. marraskuuta 2010

YLE: Lasten suvaitsevaisuus syntyy aikuisen esimerkistä

YLE Keski-Suomi: Lasten suvaitsevaisuus syntyy aikuisen esimerkistä 20.11.2010

Lauantaina vietettävä lapsen oikeuksien päivä haluaa kiinnittää huomiota lasten yhdenvertaiseen kohteluun. Itä-Suomen yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan syrjintää kohtaavat erityisesti maahanmuuttajalapset, romanilapset ja vammaiset.

Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula muistuttaa, että aikuisen esimerkki auttaa lapsia erilaisten ihmisten kohtaamisessa. Jos syrjintää kohtaa, siihen tulisi aina puuttua.

YLE: Rasisminvastaista mielenosoitusta häirittiin Turussa

YLE: Rasisminvastaista mielenosoitusta häirittiin Turussa 20.11.2010


Noin viidentoista ihmisen joukko häiritsi rasisminvastaista mielenosoitusta puolilta päivin Turussa kauppatorilla. Hakaristein sonnustautuneet häiritsijät näyttivät natsimerkkejä ja huutelivat rasistisia kommentteja mielenosoitukseen osallistuneille. Poliisi poisti hetkeksi yhden häiritsijän, mutta ei pidättänyt ketään.

Poliisi oli varautunut tilanteeseen, sillä mielenosoitusta oli uhattu etukäteen netissä. Poliiseja oli paikalla kymmenkunta ja mielenosoittajia noin 100. Mielenosoittajat suhtautuivat häiritsijöihin rauhallisesti. Mukana oli opiskelijoita, lapsiperheitä ja myös varttuneempaa väkeä. Etukäteen tulleet uhkailut eivät marssijoita pelottaneet.

perjantai 19. marraskuuta 2010

Ilkka: Moni maahanmuuttajanuori erottautuu suomalaisuudesta

Ilkka/STT: Moni maahanmuuttajanuori erottautuu suomalaisuudesta 19.11.2010

Useat maahanmuuttajataustaiset lapset ja nuoret rakentavat omaa identiteettiä osin myös erottautumalla tavallisesta suomalaisuudesta. Asiasta kertoo väitöstutkimusta aiheesta Helsingin yliopistossa tekevä tutkija Lotta Haikkola.

Tutkijan mukaan monet maahanmuuttajataustaiset nuoret näkevät itsensä etnisinä vanhempiensa lähtömaan kautta ja jopa ulkomaalaisina, vaikka olisivatkin syntyneet ja eläneet Suomessa. Erottautuminen tavallisesta suomalaisuudesta on keino rakentaa omaa identiteettiä.

YLE: Rasisminvastaista kulkuetta uhkailtu Turussa

YLE Turku: Rasisminvastaista kulkuetta uhkailtu Turussa 19.11.2010

Turussa lauantaina järjestettävää lauantaina rasismin vastaista mielenosoitusta on uhkailtu netissä väkivaltaisilla toimilla. Kulkue aiotaan järjestää uhkauksista huolimatta poliisin turvaamana.

Uhkaukset ovat yllättäneet rasismin vastaisen kulkueen ja toritapahtuman järjestäjät.

Teea Jäske vakuuttaa, että keskipäivällä marssitaan ja järjestetään toritapahtuma uhkailuista huolimatta.

– Ihan turvallisin mielin mielenosoitukseen lähdetään. Poliisille on tiedotettu siitä, mitä Facebookissa on kirjoiteltu, ja käymme tänään vielä uudelleen poliisilaitoksella uhkauksista ilmoittamassa, kertoo Jäske.

YLE: Lapsia ei kohdella tasavertaisesti

YLE: Lapsia ei kohdella tasavertaisesti 19.11.2010

Erilaisia taustoja omaavat lapset kohtaavat syrjintää myös Suomessa, sanoo lapsiasianvaltuutettu Maria Kaisa Aula. Aulan mukaan maahanmuuttajalapset, romanilapset ja vammaiset lapset saattavat joutua syrjityksi tai ennakkoluulojen kohteiksi, ja saamelaislasten kulttuurinen tausta jää usein kokonaan huomiotta.

Aula korostaa, että lapsilla on oikeus yhdenvertaiseen kohteluun riippumatta taustatekijöistä tai ominaisuuksista.

Lapsiasiainvaltuutettu luennoi lasten oikeuksista Lapin yliopistolla perjantaina. Tilaisuus juhlistaa huomista YK:n lapsen oikeuksien päivää.

Svenska YLE: Behovet av islamundervisning ökar

Svenska YLE: Behovet av islamundervisning ökar 19.11.2010

I Närpes finns det omkring 60 elever med muslimsk bakgrund men ingen islamundervisning eftersom ingen konkret förfrågan har kommit. Emina Arnautovic som sitter i Närpes fullmäktige och själv också är muslim säger att man via hemspråksundervisningen delvis kunnat tillgodose behovet av undervisning i muslimsk kultur.

HBL: Diskrimineringslagen försinkas

HBL: Diskrimineringslagen försinkas 19.11.2010

Beredningen av likabehandlingslagen hör till en av problem som överförs till nästa regering. Den största orsaken är brist på pengar.

Det är ingen lätt sak att få till stånd en enhetlig lag mot diskriminering. Lagförslaget har nämligen beretts i fyra år men redan 2003 krävde riksdagen att en likabehandlingslag skulle stiftas.

torstai 18. marraskuuta 2010

Helsingin kaupunki: Nuorten palveluja kehitetään koulutuksen siirtymävaiheissa Helsingissä

Helsingin kaupunki: Nuorten palveluja kehitetään koulutuksen siirtymävaiheissa Helsingissä 18.11.2010
Selvitys: Muunkieliset nuoret siirtymävaiheessa peruskoulusta toiselle asteelle Helsingissä (pdf)
Muunkielisille nuorille suunnatut palvelut siirtymävaiheessa: tutkijatohtori Marianne Teräksen kalvot (pdf)

Helsingissä on erittäin kattavat palvelut sekä kantaväestön nuorille että muunkielisille nuorille nuorten siirtyessä perusasteelta toiselle asteelle. Mm. valmistavat koulutukset, työpajat, 10-luokat ja joustavan perusopetuksen järjestelyt sekä nuorisotoimen palvelut ovat osa siirtymävaiheen palvelukokonaisuutta. Suurin osa Helsingin nuorista pärjääkin siirtymävaiheessa erittäin hyvin, myös muunkielisistä nuorista. Koulutuksen siirtymävaiheissa on hyvä kiinnittää huomiota ryhmiin, jotka tarvitsevat pidempiaikaista tukea koulutuspolulla. Erityistä huomiota tarvitsevat yläasteikäisinä maahantulleet nuoret sekä he, jotka ovat saavuttaneet oppivelvollisuusiän takarajan, mutta eivät ole vielä täysi-ikäisiä. Lisäksi sota-alueelta tulevat nuoret ovat haavoittuvassa asemassa.

Turkulainen: Suomessa jo nelisenkymmentä imaamia

Turkulainen: Suomessa jo nelisenkymmentä imaamia 18.11.2010

Myös Turun Islamilaisen Yhdyskunnan imaamit, Ahmedane Mohamed ja Adan-Nassir Muhamed Gadid, ovat sitä mieltä, että Suomessa pitäisi järjestää imaamikoulutusta.

–Hyvin koulutettujen imaamien ohjaus olisi tärkeää suomalaisille muslimeille. Koulutettujen imaamien olemassaolo voisi edistää myös Suomeen muuttavien muslimien kotoutumista Suomessa, sillä imaamit voisivat auttaa kysymyksissä, jotka koskevat esimerkiksi muslimina elämistä suomalaisessa yhteiskunnassa.

Turkulaiset imaamit kertovat, että Ruotsissa imaamikoulutus järjestetään yhteistyössä ranskalaisen Chateu-Chinngonin opiston kanssa.

Savon Sanomat: Hauraan venäläismummon käännytys kumottiin

Savon Sanomat: Hauraan venäläismummon käännytys kumottiin 18.11.2010

Kuopion hallinto-oikeus pitää kohtuuttomana huonokuntoisen 86-vuotiaan palauttamista Venäjälle. Hallinto-oikeus kumosi mummon käännytyksen ja palautti oleskelulupahakemuksen Maahanmuuttovirastoon uuteen käsittelyyn.

Hallinto-oikeus totesi, että vanhukselle on annettava jatkuva oleskelulupa Suomessa inhimillisistä syistä, vaikka oleskeluluvan edellytykset eivät muuten täyttyneetkään.

- Säännöksiä on tulkittu käytännössä melko tiukasti. Säännökset on kuitenkin kirjoitettu niin, että niihin sisältyy juridista harkintavaltaa, perustelee hallinto-oikeustuomari Petri Saukko.

Heikkokuntoinen 86-vuotias venäläisvanhus on asunut kaksi vuotta ainoan tyttärensä luona Joensuun Enossa. Vanhuksen kuulo ja sydän ovat heikentyneet. Hän pystyy liikkuman vain tyttärensä tukemana.

Aamulehti: Jaakonsaari yhdistyisi porvareiden kanssa perussuomalaisia vastaan

Aamulehti: Jaakonsaari yhdistyisi porvareiden kanssa perussuomalaisia vastaan 18.11.2010

Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd) yhdistäisi sosiaalidemokraattien ja maltillisten porvaripuolueiden, kuten kokoomuksen ja keskustan, voimat perussuomalaisten kaltaisten populistien hillitsemiseksi. Mukana konklaavissa voisivat olla vihreät.

- On selvä asia, että maltillisen oikeiston, sosiaalidemokraattien ja vihreiden pitää jatkaa eurooppamyönteisten enemmistöjen hakemista. Ratkaisuja täytyy saada aikaan. Populismille ei pidä antaa yhtään siimaa, Jaakonsaari jyrisee.

Ruotsissa maltillinen kokoomuspuolue ja sosiaalidemokraatit eristivät pienen ruotsidemokraatit-puolueen vaaliväittelyistä. Sitä taktiikkaa Jaakonsaari ei suosisi Suomessa, vaan maltillisempi isojen puolueiden yhteistyö riittäisi.

Verkkouutiset: KSML: Tuhansilla ihmisillä porttikielto Suomeen

Verkkouutiset: KSML: Tuhansilla ihmisillä porttikielto Suomeen 18.11.2010

Yli kolmella tuhannella ulkomaalaisella on tällä hetkellä maahantulokielto Suomeen, ilmenee Maahanmuuttoviraston sanomalehti Keskisuomalaiselle tekemästä selvityksestä.

Yleisin syy torpata maahanpääsy on henkilön syyllistyminen rikoksiin.

Ulkomaalaiselle voidaan määrätä maahantulokielto käännyttämisen tai karkottamisen yhteydessä määräajaksi tai toistaiseksi. Määräämisestä päättää tapauksesta riippuen Maahanmuuttovirasto, Rajavartiolaitos tai poliisi.

keskiviikko 17. marraskuuta 2010

Arto Satonen: Ulkomaalaislain muutos tuonut tuloksia

Aamulehti, mielipide: Arto Satonen: Ulkomaalaislain muutos tuonut tuloksia 17.11.2010

Aamulehden pääkirjoitussivulla on hiljattain kahdesti (Riitta Järventie 11.11. ja Jorma Pokkinen 14.11.) vertailtu eri puolueiden maahanmuuttopoliittisia kannanottoja toisiinsa ja erityisesti perussuomalaisiin. Tämä vertailu on sikäli erikoista, että Kokoomus julkaisi oman raporttinsa “Realismia turvapaikkapolitiikkaan, resursseja kotoutumiseen” jo vuosi sitten eli siis kauan ennen kuin mikään muu puolue oli kirjannut ylös maahanmuuttopoliittisia linjauksiaan.

Hedelmällistä ei ole kuitenkaan väittely siitä, kuka on kopioinut mitäkin ja keneltä. Sen sijaan maahanmuuttopolitiikassa on aito tarve laittaa asioita sellaiseen järjestykseen, että väistämätön kansainvälistyminen Suomessa onnistuu ja potentiaaliset uhat eivät realisoidu. Yksinkertaisimmillaan kyse on siitä, että maahantulijoiden määrä ja kotoutumisen resurssit ovat sopusoinnussa keskenään.

Kotimaa24: Juha Sihvola: Talousjärjestelmän horjuminen nostaa vieraan pelon

Kotimaa24: Juha Sihvola: Talousjärjestelmän horjuminen nostaa vieraan pelon 17.11.2010

Ihmiset kokevat tulevaisuutensa olevan uhattuna toistuvien talouskriisien takia, arvelee Jyväskylän yliopiston historian professori Juha Sihvola. Nämä uhkakuvat vahvistavat heimohenkisyyttä, lisäävät auktoriteettien tarvetta ja nostavat esiin muukalaisvihan.

Historian valossa vanha hyvä yhtenäiskulttuuri on Sihvolan mielestä suhteellinen käsite. Toisaalta ihmiset ovat aina tienneet, että on olemassa omantunnon kysymyksiä, joiden aiheuttamia erimielisyyksiä on vaikea ratkoa. Toisaalta kaikki yhteiskunnat ovat kautta historian pyrkineet kansalaistensa poliittiseen sitouttamiseen. Kyse on siitä, missä kulkee suvaitsevaisuuden ja yhtenäisyyden välinen raja.

Vartti: Kaikki uimahallit eivät salli burkinia

Vartti: Kaikki uimahallit eivät salli burkinia 17.11.2010
Burkini sukeltaa halleihin (s. 3)

Musliminaisten hupulliset uima-asut vaativat uimahalleja tarkistamaan pukeutumiskoodinsa. Espoo sallii burkinit, Vantaan virallinen linja kieltää ne. Helsinki tunnustelee käytäntöään koululaisohjeiden kautta.

Kaikissa Espoon uimahalleissa saa käyttää burkinia, joka jättää näkyviin vain uimarin kasvot, kädet ja jalkaterät.

- Linjausta on mietitty, ja kun kysyntää kokouimapuvun käytölle on ollut, olemme tehneet päätöksen, että siinä uiminen on sallittua, kertoo Espoon kaupungin liikuntapäällikkö Jarmo Ikävalko.

Ikävalkon mukaan kysymyksessä on kompromissi, joka on jouduttu tekemään, jotta kaikille taataan mahdollisuus käyttää uimahallin palveluita.

Miesuimareita kiukuttavaan uimasortsikieltoon sen sijaan ei ole tulossa muutosta.

- Se on ja pysyy voimassa.

Sivistys.net: Suomen taito on vangille kriittinen

Sivistys.net: Suomen taito on vangille kriittinen 17.11.2010

Oulun aikuislukion apulaisrehtorin Päivikki Halla-ahon mukaan suomen kielen opetuksen nykyistä parempi saatavuus vankiloissa olisi koko yhteiskunnan etu. Kohderyhmän heterogeenisuus haastaa laitokset sekä pohjoisessa että etelässä.

— Maahanmuuttajavangit ovat marginaalin marginaalissa, kiteyttää Päivikki Halla-aho, joka opettaa reaaliaineita Oulun, Ylitornion, Pelson ja Sukevan vankilassa.

Halla-aho viittaa siihen, että maahanmuuttajat ovat muuta väestöä suuremmassa syrjäytymisvaarassa ja vankilassa he ovat arkielämästä erityisen kaukana. Kielitaidottoman vangin on hankala integroitua, koska vankilat ja koko yhteiskunta toimivat suomeksi.

YLE: Maahanmuuttajat tyytyväisiä kotouttamiseen

YLE Savo: Maahanmuuttajat tyytyväisiä kotouttamiseen 17.11.2010
Maahanmuuttajat kuntalaisina. Selvitys maahanmuuttajien elämäntilanteesta ja palveluista Itä-Suomessa 2010 (pdf)

Itä-Suomessa asuvat maahanmuuttajat ovat enimmäkseen tyytyväisiä alueen kuntien palveluihin. Tuoreen selvityksen mukaan esimerkiksi byrokratia tai monella luukulla asiointi eivät juurikaan vaivaa maahanmuuttajia.

Tämän arvellaan kuitenkin johtuvan pitkälti vertailukohdista, sillä maahanmuuttajien kotimaissa palvelut saattavat olla hankalammin järjestettyjä. Kuntien viranomaisten mielestä kotouttamispalvelut ovat onnistuneet kohtalaisesti.

Sekä viranhaltijat että maahanmuuttajat kaipaavat kuitenkin parannusta tiedottamiseen etenkin tulijoiden omalla kielellä. Jotkut maahanmuuttajat ovat menettäneet erilaisia sosiaalietuuksia, koska he eivät ole tienneet niistä. Osa haastatelluista maahanmuuttajista on saanut TE-toimistojen palveluista tietoa vasta oleskeltuaan pitkään Suomessa.

YLE: "Torikahakassa ei kyse rasismista"

YLE Satakunta: "Torikahakassa ei kyse rasismista" 17.11.2010

- Tällä hetkellä meidän tiedossamme ei ole mitään rasismiin tai vihamielisyyteen liittyvää. Tämä oli normaali riita, mikä olisi voinut syntyä myös suomalaistaustaisten henkilöiden keskuudessa, sanoo Porin maanantai-iltaista torikahakkaa tutkiva rikoskomisario Marja Kiiski.

Maanantai-iltana Porin torilla tapahtuneeseen nuorison ja Porissa asuvien ulkomaalaisten väliseen kahakointiin osallistuneiden kuulustelu jatkuu edelleen. Satakunnan poliisista kerrotaan, että tämän hetken tutkimusten mukaan tapahtuma on ollut sattumanvarainen, ja siinä toinen asia on johtanut toiseen.

Vantaan Sanomat: Islamilainen päiväkoti auttaa lapsia sopeutumaan Suomeen

Vantaan Sanomat: Islamilainen päiväkoti auttaa lapsia sopeutumaan Suomeen 17.11.2010

Suomea, englantia, arabiaa ja urdua. Puolitoistavuotiaat Hanin-Ayisha ja Kainaat sekä nelivuotias Stanley puhuvat montaa kieltä.

–Henkilökuntamme pitää olla kielitaitoista, huomauttaa päiväkodin vastaava hoitaja Sadaf Qureshi.

Vantaan ensimmäinen muslimilapsille tarkoitettu yksityinen päiväkoti aloitti toimintansa elokuussa. Helsingissä vastaavia toimii useampia.

Lapsia päiväkodissa on seitsemän, paikkoja olisi 28:lle.

–Imaami käy kerran viikossa opettamassa arabiaa ja kertomassa lapsille pieniä tarinoita koraanista. Opetus on leikkimielistä.

tiistai 16. marraskuuta 2010

Turun Sanomat: Kunniaväkivallan pelätään lisääntyvän Suomessa

Turun Sanomat: Kunniaväkivallan pelätään lisääntyvän Suomessa 16.11.2010

Maahanmuuttajaperheiden kunniaväkivalta on vakava asia, johon suomalaisessa yhteiskunnassa törmätään tulevaisuudessa vielä useammin kuin nyt. Pahimmillaan ristiriidat äityvät kunniamurhaksi, joita Suomessakin on tapahtunut.

Näin sanoo vuoden 2010 pakolaisnaiseksi valittu Nasima Razmyar.

– Jokapäiväisessä elämässä kunniaväkivalta on harrastusten ja opiskelun rajoittamista, vaatetukseen ja sosiaaliseen kanssakäymiseen puuttumista. Maahanmuuttajatytöt voivat harvoin puhua poikaystävistä tai seurustelusta, jatkaa Razmyar.

Opettaja-lehti: Jokaisen koulun oltava monikulttuurinen

Opettaja-lehti, pääkirjoitus: Hannu Laaksola: Jokaisen koulun oltava monikulttuurinen 16.11.2010
Anna-Leena Riitaoja: Peiliin katsomisen paikka

Keskustelu maahanmuuttajista on nousemassa ensi kevään eduskuntavaalien yhdeksi kärkiteemaksi, kun suomalaiset ovat ikään kuin heränneet siihen, että Suomi on aikaisempaa monikulttuurisempi maa. Monien mielestä maahanmuuttajakeskustelu on jo nyt ryöpynnyt yli äyräiden ja niin vasta- kuin myötälaineet lyöneet korkeina. Keskustelua on dominoinut maahanmuuttokriittisyys, jossa on ollut merkkejä niin rasismista, muukalaisvihasta kuin populismistakin. Siinä on tietoisesti unohdettu, että maahan muuttaa ihmisiä monista syistä. Esimerkiksi työperäinen maahanmuutto ja turvapaikanhakijat sekoitetaan helposti, ja siirtolaiset, paluumuuttajat ja pakolaiset niputetaan yhteen.

YLE: Maahanmuuttajien kielikoulutus on iso haaste myös jatkossa

YLE Helsinki: Maahanmuuttajien kielikoulutus on iso haaste myös jatkossa 16.11.2010

Pääkaupunkiseudulla asuu sisäministeriön mukaan lähes puolet Suomen maahanmuuttajista. Helsingissä puhutaan nyt myös jo vähintään 150 eri kieltä. Kielen oppiminen on kotoutumisen kannalta maahanmuuttajalle tärkeää, mutta se maksaa.

YLE: Kielitaidon puute vaivaa Suomeen rekrytoituja sairaanhoitajia

YLE: Kielitaidon puute vaivaa Suomeen rekrytoituja sairaanhoitajia 16.11.2010

Suomeen on rekrytoitu ulkomailta sairaanhoitajia, joille on etukäteen opetettu suomen kieltä heidän kotimaassaan. Tavoitteena on ollut saada hoitajat Suomessa mahdollisimman pian töihin. Nyt vaikuttaa kuitenkin siltä, etteivät ulkomailla opitut suomen kielen alkeet riitä käytännön hoitotyössä.

Sairaalat ovat kahden viime vuoden aikana rekrytoineet ulkomailta sairaanhoitajia paikkaamaan kasvavaa hoitajapulaa. Käynnissä on useita pilottihankkeita, joissa ulkomaisille sairaanhoitajille on opetettu suomen kieltä jo ennen heidän tuloaan pohjoiseen.

YLE: Varkauksia tehtaillaan yhä useammin tilauksesta

YLE Uutiset: Varkauksia tehtaillaan yhä useammin tilauksesta 16.11.2010

Yhä useamman varkauden tekee ulkomaalainen ammattirikollinen tilaustyönä, paljastaa sisäasiainministeriön tuore rikollisuuden tilannekuva. Tällaiset rikokset lisääntyvät myös jatkossa, arvioi ministeriö.

Varkausrikoksien määrää kasvattavat etenkin Virosta, Liettuasta, Puolasta ja Romaniasta saapuvat rikolliset.

Sisäministeriön mukaan tammi-elokuussa paljastuneista törkeistä varkausrikoksista 43 prosenttia oli ulkomaalaisten tekemiä. Vuonna 2007 ulkomaalaisten tekijöiden osuus oli 14 prosenttia.