lauantai 2. tammikuuta 2010

HS: Yli 10 000 suomalaista lähtee joka vuosi ulkomaille töihin

Helsingin Sanomat: Yli 10 000 suomalaista lähtee joka vuosi ulkomaille töihin 2.1.2010

Suomen muuttotilastoissa on kiinnostava piirre. Suomesta muuttaa pois pääasiassa suomalaisia. Maahanmuuttajat ovat valtaosin ulkomaalaisia. Maastamuutto nopeutui Suomen liityttyä EU:hun. 2000-luvulla talouden globalisaatio kiihtyi, ja suomalaisyrityksissä kävi uusi kansainvälistymisen aalto. Kun suomalainen firma muuttaa tehtaansa Kiinaan tai perustaa myyntikonttorin Brasiliaan, johtajiksi halutaan yleensä suomalaisia, ainakin alkuun.

Ulkomaantyöntekijöitä kutsutaan ekspateiksi.

Työkomennukselle lähetettyjä suomalaisia arvioidaan olevan jo 20 000–30 000. Maailmalla on suomalaisia toki monesta muustakin syystä kuin työkomennuksella: opiskelemassa, rakkauden perässä, lähetyssaarnaajina, rantapummeina.

Kaikkiaan ulkomailla asuu viranomaisarvioiden mukaan noin 250 000 Suomen kansalaista. Heitä on lähes yhtä paljon kuin ruotsinkielisiä Suomessa.

Määrä on kasvanut joka vuosi jo vuodesta 1992 lähtien. 2000-luvulla ulkomaille on muuttanut vuosittain noin 10 000 Suomen kansalaista, kertoo Tilastokeskus. Palaajia on ollut vuosittain muutamasta sadasta pariintuhanteen vähemmän.

Kun ekspat palaa aikanaan Suomeen, hän on kuin maahanmuuttaja. Moni asia on muuttunut, ja sopeutuminen voi olla vaikeaa.