tiistai 13. tammikuuta 2009

Tietokone: Petteri Järvinen: Säilytetään nettikeskustelut Suomessa

Tietokone-lehden kolumnissa Petteri Järvinen toivoo, ettei Suomessa keskustelupalstojen ylläpitäjille sälytettäisi vastuuta kirjoitetuista viesteistä. Järvisen mielestä sellainen laki karkottaisi verkkokeskustelut ulkomaisille palvelimille, joita Suomen lait eivät koske. Järvisen mukaan ongelmat kärjistyvät maahanmuuttoa kritisoivissa kirjoituksissa. Rasismia ei kuitenkaan voida torjua kitkemällä "väärät" mielipiteet, vaan jakamalla oikeaa ja puolueetonta tietoa.

Tietokone:
Petteri Järvinen: Säilytetään nettikeskustelut Suomessa
13.1.2009


[...]
Ajatus siitä, että nettikirjoittelu lisäisi rasismia, on kestämätön ja loukkaa länsimaisia arvoja. Nettikirjoittelu voi olla rasismin seuraus, mutta ei sen syy. Sananvapaudesta on pidettävä kiinni silloinkin, kun sanottava on epämiellyttävää.

Lain rajoja ei saa tietenkään ylittää, eikä ketään saa yllyttää rikokseen. Hyvin harva nettisivu kehottaa varastamaan, piirtämään graffiteja tai edes keittämään pontikkaa kotona. Vika ei siis voi olla netissä itsessään.

Maahanmuuttokriittiset kirjoitukset kanavoituvat nettiin, koska perinteinen media ei ole antanut niille tilaa. Valtamedian on aika nostaa kissa pöydälle. Faktat ja tilastot esiin, julkinen keskustelu käyntiin. Sen jälkeen on lupa odottaa nettikirjoittelun hiipuvan.

Ja missä on viranomaisten oma nettiviestintä? Missä viipyy sivu, joka jakaa oikeaa ja puolueetonta tietoa maahanmuuttajista - heidän kotiutumisestaan, työllistymisestään ja Suomen tulevaisuuden työvoimatarpeista?

Ketään ei voi pakottaa suvaitsevaisuuteen. Rasismia torjutaan parhaiten puuttumalla syihin eikä seurauksiin. Yritys kitkeä "väärät" mielipiteet sääntelyä kiristämällä vain pahentaa tilannetta.