perjantai 9. tammikuuta 2009

Nykypäivä: Populismin nousua?

Nykypäivän pääkirjoituksessa Margit Hara analysoi perussuomalaisten nousua. Perussuomalaisten maahanmuuttopolittiikka hämmentää Haraa. Jussi Halla-ahon linjaukset hän tuomitsee ja pitää niitä ikävän populistisina.

Nykypäivä:
Populismin nousua?
Zarmina Razai toivoo työnantajilta ennakkoluulotonta suhtautumista maahanmuuttajiin
9.1.2009

Helsingin Sanomat:
Zarmina Razai ryhtyy ajamaan maahanmuuttajien asioita
20.12.2008


[...]
Perussuomalaisten maahanmuuttopolitiikka ainakin hämmentää. Soini on kiusaantunut kohupoliitikoksi leimatun Jussi Halla-ahon linjauksista, mutta onko hän yksiselitteisesti irtautunut niistä, on jäänyt epäselväksi.

Halla-aho toivoo Kalevassa, että ”raiskatuksi tulee mieluummin se ihminen, joka on jollakin tavalla edesauttanut raiskaajan maahanmuuttoa. Jos jompi kumpi pitää valita, niin mieluummin tällainen ihminen”.

Halla-aho kertoo kannattavansa työperäistä maahanmuuttoa ja vastustavansa humanitaarista. Viimeksi mainittu tuo vain kustannuksia. Näin yksioikoinen tulkinta on tuomittavaa.
[...]
Ikävää populismia vaatia työperäistä maahanmuuttoa ja suljettua hyvinvointiyhteiskuntaa arvioimatta tilannetta kokonaisuutena.

----------

[...]
Vaikka Zarminan lähipiirissä työllisyysnäkymät ovatkin nyt hyvät, hän jos kuka tietää, kuinka vaikeaa Suomessa on työllistyä maahanmuuttajana.
– Ensinnäkin se vaatii todella kovaa motivaatiota ja myös täällä luotuja suhteita. Itsekin pääsin apteekkiin töihin, kun yksi suomalaistuttavani otti minut sinne mukaansa käymään. Ja pikkuveljeni on ollut vaikea päästä mihinkään pelkästään siksi, että hakemuksessa on nimi Ahmad.
[...]
Mitä perussuomalaisten maahanmuuttopolitiikkaan ja -puheisiin tulee, Zarmina myöntää, etteivät julkisuudessa paljon esillä olleet poliitikot Timo Soinista Jussi Halla-ahoon ole täysin väärässä.

– On totta, että on olemassa maahanmuuttajia, jotka laskelmoivat ja elävät mieluummin tukien varassa kuin työtä tekemällä. Se ärsyttää minuakin. Toisaalta samankaltaisia ihmisiä on myös suomalaisten joukossa, miksi perussuomalaiset eivät ole huolissaan heistä?

Zarmina ihmettelee myös perussuomalaisten näkemystä, jonka mukaan maahan saisi tulla vain tekemään työtä.
– Työntekoon ei voi olla mahdollisuutta ennen kuin maahanmuuttajalle on järjestetty yhteiskunnan puolesta koulutusta ja kielikursseja. Tiedän monia maahanmuuttajia, jotka haluaisivat todella tehdä töitä, mutta kun työllistyminen on niin vaikeaa.
[...]