maanantai 12. tammikuuta 2009

Ilkka: Lama ruokkii rasismia

Heikki Peltokangas käsittelee Ilkan kolumnissa rasismia. Sosiologitutkijaa lainaten Peltokangas arvioi muukalaisvihamielisten asenteiden koventuvan laman aikana. On viranomaisten, lainsäätäjien ja tiedotusvälineiden vastuulla, ettei kansankiihottamiselle anneta tilaa. Suvaitsevaisuuden lisäämiseksi pitää kouluttaa kansaa ja erityisesti työnantajia. Opettajat on syytä panna maahanmuuttajien kohtaamisen täydennyskurssille.

Ilkka:
Lama ruokkii rasismia
12.9.2009


Sosiologian dosentin Magdaleena Jaakkolan kolmea vuosikymmentä (1987-2003) koskettava asennetutkimus osoittaa, että maahanmuuttajavihamieliset asenteet myötäilevät talouden suhdanteita. Kun menee kurjasti, muukalainen muuttuu möröksi. Kurssikäyrien ponnahdus nostaa myös suvaitsevaisuuden umpimielisyyden alhosta.
[...]
Jos nyt päällä hyllyvä talouskriisi puhkeaa inhottavaksi lamaksi, on niin viranomaisten, lainsäätäjien kuin tiedotusvälineidenkin vastuulla, ettei pikkugoebbelsien amatöörimäiselle kansankiihottamiselle anneta tilaa.

Väestöliiton asiantuntijalla Ismo Söderlingillä on tarjota simppeli pula-ajan resepti suomalaisten suvaitsevaisuuden ruokkimiseksi - koulutetaan kansaa ja erityisesti työnantajia. Opettajiksi opiskeleville tulisi suunnata entistä enemmän keinoja kertoa, kuinka kohdata maahanmuuttaja luokassa ja kuinka kertoa heistä valtaväestön oppilaille. Täydennyskurssitus on ulotettava myös jo vuosia opetustyötä tehneiden pariin.

Helsingin maahanmuuttoasioiden johtajan Annika Forsanderin mukaan maahanmuuttajiin kohdistuva vihamielisyys on osa asennekasaumaa: Ne, jotka ylipäätään suhtautuvat kielteisesti moniarvoisuuteen (mm. seksuaaliset identiteetit, sukupuolten väliset suhteet...) suhtautuvat kielteisesti myös maahanmuuton lisääntymiseen.
[...]
Netin keskustelupalstoilla marginaaliryhmät lietsovat jo nyt suvaitsemattomuutta, mutta sosiaali- ja, väestöpolitiikkaan erikoistunut Söderling varoittaa tekemästä hätiköityjä johtopäätöksiä rasismin noususta mututuntumalla. Keskustelupalstoja täytyisi seurata aktiivisesti ja tehdä havaintoja vasta sen pohjalta.
[...]
Söderling uskoo, että suomalaisten kasvava tyytymättömyys ulkomaalaisia kohtaan ilmenee haistatuksina ja urputuksena kuin suorana väkivaltana. Suomessa tuskin polttopullot lentelevät.

Paljon riippuu myös viranomaisten asenteesta. Jos poliisilla on vihanpurkausten suhteen alusta lähtien nollatoleranssi, niin sillä on hillitsevä vaikutus väärinkäytöksiin. Myös maahanmuuttajin kannattaa olla aktiivisia: jos yllytystä kansanryhmää vastaan ilmenee, ei muuta kuin suunta kohti poliisilaitosta.
[...]
Rakenteellinen työttömyys on Suomessa korkeaa luokkaa. Jokaista kansantalouden notkahdusta seuraa myös nousu. Se on taloushistoriallinen fakta. Siksi meidän täytyy työvoimapulan keikuttaessa huoltosuhdettamme ottaa vielä avosylin vastaan työperäiset maahanmuuttajat.