keskiviikko 14. tammikuuta 2009

Helsingin Uutiset: Perussuomalaiset eivät nöyrry apupuolueeksi

Helsingin Uutisten haastattelemat kolme Helsingin perussuomalaisvaltuutettua eivät suostu liittoutumaan minkään puolueen kanssa, vaan ovat valmiita yhteistyöhön asiakysymysten mukaan. Ryhmäkuria ei ole. Vihreitä ja perussuomalaisia saattaa lähentää kiinnostus liikennepolitiikkaan ja julkisen liikenteen suosiminen.

Helsingin Uutiset:
Perussuomalaiset eivät nöyrry apupuolueeksi (nettisivu)
Perussuomalaiset eivät nöyrry apupuolueeksi (näköislehti, sivu 3)
14.1.2009


Perussuomalaiset eivät liittoudu valtuustossa minkään puolueen kanssa. Edes kokoomuksen, Rkp:n, keskustan ja kristillisdemokraattien muodostama porvariryhmä ei heitä kiinnosta.

–Meistä ei saa apupuoluetta, torjuu perussuomalaisten uusi valtuutettu Jussi Halla-aho.

–Teemme kuitenkin yhteistyötä kaikkien puolueiden kanssa, linjaa valtuustoryhmän puheenjohtaja Antti Valpas.

Varauksellisimmat välit perussuomalaisilla on Valppaan mukaan vihreiden kanssa.

Ryhmäkuria puolueella ei ole.
[...]
Tavatessamme Valpas ja Halla-aho tutkivat vielä valtuustoryhmänsä tulevan aateseminaarin ohjelmaa. Onko aate hukassa?

–Ei, puolueohjelmamme on selkeä. Punaisena lankana on heikoimpien aseman turvaaminen suomalaisesta näkökulmasta. Kansallismielisyyden lisäksi teemoja ovat vapaus, vastuu ja turvallisuus, Valpas luettelee.

Mitä ne tarkoittavat käytännössä?

–Äänestäjät valitsivat minut valtuustoon maahanmuutto- ja monikulttuurisuusteemojeni takia. Pyrin luomaan kontakteja sosiaali- ja opetussektorille, koska siellä nämä kysymykset ovat polttavia. Haluan tuoda päivänvaloon epäkohtia ja maahanmuutosta aiheutuvia kustannuksia, joihin liittyy paljon luuloja. Kerron myös, jos ongelmia ei ole, Halla-aho lupaa.
[...]
Veroprosenttia perussuomalaiset eivät halua korottaa.

–Jos rahasta on pulaa, on mietittävä kohdentamista. Onko tärkeää, että terveyskeskus ja koulut toimivat vai se, että maahanmuuttajalapsilla on heidän äidinkieltään puhuvat päiväkotiavustajat, Halla-aho kysyy.

Maahanmuuttaja-asioihin ryhmästä löytyy käytännön tuntumaakin.

–Kotouttamisessa pitäisi riittää rahaa suomen opetukseen. Vaimoni on kazakstanilainen. Vaikka oikeusministeriö oli hyväksynyt hänen juristitutkintonsa ylempää korkeakoulututkintoa vastaavaksi, ei hänelle herunut suomen kielen opiskelupaikkaa, [Seppo] Kanerva ihmettelee.
[...]
Liikennepolitiikka herättää muutoin intohimoja. Halla-aho paljastuu vannoutuneeksi pyöräilijäksi. Valpas käyttää autottomana julkista liikennettä. Autoileva Kanerva ei halua keskustaan enää lisää autoja.

–Keskeinen kysymys on julkisen liikenteen houkuttelevuus. Yksityisautoilun kipukynnys tulee jossain vaiheessa vastaan ja silloin on pakko miettiä muita ratkaisuja. Myös pyörätieverkkoon pitäisi panostaa, Halla-aho vaatii.

Liikenneteema saattaakin jossain vaiheessa lähentää vihreitä ja perussuomalaisia.

Kuvateksti: Jussi Halla-aho aikoo selvittää mitä monikulttuurisuus maksaa Helsingille.